Mitt i Vasastan

BARNEN SOM LÄR SIG MER – MED LEK OCH PULSPASS

Här får Vasastans montessori­skola ännu ett morgonpass med hög puls. Vi skickade dit en reporter som fick prova på – och svettas

- Johann Bernövall

80 procent av maxpuls. Där ska man ligga under det drygt 20 minuter långa passet, berättar läraren Nina Lindh som är initiativt­agare till pulspassen.

Vid vårt besök inleder passet skoldagen för eleverna i årskurs tre och fyra.

Entusiasme­n är det inget fel på hos deltagarna, när den första delen av passet drar igång. Glada rop och peppad stämning rakt igenom. Jag frågar om jag får vara med, och det går bra.

”Jag varvar dig snart”

Det handlar om att springa i ring och mötas i snabba dueller av sten-sax-påse vid givna stationer. Den som vinner duellen springer till nästa station. Tempot är högt och jag, 29 år och otränad, får snabbt upp på pulsen på vad som känns som minst de där 80 procenten.

– Skynda dig, jag varvar dig snart, säger en av eleverna innan han passerar mig med raska steg. Som tröst får jag en highfive när vi möts längre fram där han stannat.

När vi pustar ut efter ungefär tio minuters springande byter jag några ord med Elise, Iris och Ebba, alla nio år gamla.

– Det här är väldigt roligt! Vi fick Nina som lärare när vi började trean och sedan dess kör vi pulspass jätteofta. Det är det bästa!, säger Elise. Varför är det så roligt? – Man får vara ute i friska luften. Vi körde i och för sig ett pass inomhus när det var dåligt väder, och det funkade också bra. Det känns skönt efteråt, säger Iris.

Pedagogisk tanke bakom

Pulspassen är inte bara till för att vara kul. Det finns en pedagogisk tanke bakom, att det är bra för syreupptag­ningen och hjärnan och att det därmed ökar koncentrat­ionen och prestation­en under resten av skoldagen.

Läraren Nina Lindh förklarar.

– Det handlar om dopa- min som frigörs. Det ger lust. Och seretonine­t, som ger lugn. Redan 1999 publicerad­es forskning som såg sambandet mellan detta och inlärning. Det är lite konstigt att det inte används mer i dagens skola, säger hon.

Först med konceptet var en amerikansk skola i Chicago. Själv fick Nina Lindh inspiratio­n till att testa det när hon gick en kurs och lärde sig om pulstränin­gsmetoden. Nu hoppas hon att fler skolor i Stockholm hänger på.

– Det gynnar alla barn. De som har mycket överskotts­energi blir t i l l exempel mycket lugnare lektionen efter. Lärarna på skolan vill jättegärna ha klasserna efter ett sådant här pass, eftersom det alltid blir bra lektioner, säger hon.

– Det härligt en sådan här vinterdag att se alla rosiga kinder på barnen. Och dina också, förresten!

Lärarna på skolan vill jättegärna ha klasserna efter ett sådant här pass, eftersom det alltid blir bra lektioner. SÄG VAD DU TYCKER! STOCKHOLMD­IREKT.SE

Tre till fyra morgnar i veckan höjs pulsen på Vasastans montessori­skola när eleverna öser på i ett träningspr­ogram som hjälper dem att orka hela skoldagen. Vi stack dit – och fick svettas.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VI I VASASTAN TESTAR. Reportern Johann och eleverna efter ett genomfört pulspass.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VI I VASASTAN TESTAR. Reportern Johann och eleverna efter ett genomfört pulspass.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden