Mitt i Vasastan

Mellqvist öppnar pintxos-bar

- Karin Winter

Mellqvist kaffebar har tjugo år på nacken. Nu är det dags för nästa steg – som blir 25 meter långt. I sommar öppnar de en pintxos-bar i Birkastan.

Erik Mellqvist står och roddar mackor på Mellqvist kaffebar. Gästerna kommer och går, hälsar på honom och de andra bakom disken med en familjär ton.

25 meter bort från kaféet står två tomma lokaler som nu byggs om till en. Det är Erik Mellqvist och Patrik Asplund, som äger kaffebaren och Andreas Rosenstam, som ska öppna nytt – en bar och restaurang.

Men Erik Mellqvist vill inte att stället blir placerat i ett fack. Dock är den nya restaurang­en starkt inspirerad av Baskien. Närmare bestämt San Sebastian – staden som har fler Michelin-krogar än de flesta andra städer i världen.

– Vi hade en gäst som kom in en dag efter att ha besökt San Sebastian, och sa att vi borde öppna ett pintxosstä­lle. För fem år sedan var vi där och fick inspiratio­n. Idén med pintxos är ju klockren. Alla människor älskar ju att mingla, att peta och plocka själv, smårätter, säger han.

Pintxos – på rostat bröd

De vill ha meriterade kockar – en kock från Madrid finns redan i tanken. Det ska vara äkta, rena smaker där smårättern­a görs på beställnin­g. De ska inte stå och bli gamla i en disk. På brödet, som kommer rostas lätt, ska vilt, gotländsk tryffel, kantarelle­r, svenska ostar, charkuteri­er och vårsparris samsas.

– Vi kommer att vara innovativa, karismatis­ka och noggranna. Och generösa och frestande, säger Erik Mellqvist.

Lokalen kommer rymma ungefär 70 sittande gäster, men mycket ska vara uppbyggt kring minglet med bar och häng.

– Målet är att man ska komma in, ta två pintxos och en öl, innan man går vidare och käkar middag någon annanstans. Sen får man gärna komma tillbaka efteråt.

Den nya baren ska bli en institutio­n, precis som kaffebaren är, menar han.

– Vi är ju en social anrättning, en viktig funktion på Rörstrands­gatan. Och allt finns egentligen redan på den här gatan, men det fattas ett sånt här ställe. En vuxenverks­tad. Ett ställe där man bara kan vara och känna sig hemma på, som här på kaffebaren.

Öppnar i sommar

I dagarna ska bygglovet lämnas in och senare ansökan om öl- och vinrättigh­eter. I första rummet, i den gamla frisörsalo­ngen, finns en skiss på en vägg. I svart tusch kan man ana baren och köket.

I juli–augusti hoppas Erik Mellqvist att stället ska vara redo att öppna. Då ska det vara rustikt, tegelvägga­r, rå betong och möbler gjorda av 200-årigt trä från gamla bondgårdar.

Det ska vara snyggt, men inte så krångligt, enligt Erik Mellqvist.

Idén med pintxos är ju klockren. Alla älskar ju att mingla, att peta och plocka själv, smårätter.

 ?? FOTO: KARIN WINTER ?? RÖRSTRANDS­GATAN 6. Täckpappre­t är målat av konstnären Torsten Jurell som har designat muggar och skylt till Mellqvist Kaffebar. På bild Erik Mellqvist.
FOTO: KARIN WINTER RÖRSTRANDS­GATAN 6. Täckpappre­t är målat av konstnären Torsten Jurell som har designat muggar och skylt till Mellqvist Kaffebar. På bild Erik Mellqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden