Mitt i Vasastan

Kerold Klang: Glöm inte 1870-talet!

- Kerold Klang Stockholms­kännare

Det är februarivå­r i luften och man strosar nedför Nybrogatan och tänker på 1870-talet. Det gör man osökt eftersom debatterna och bråken i stan kring stadsutvec­kling, rivningsvå­gor, arkitektur­kriser och även politikers trovärdigh­et, till stor del handlar om just ett par miljöer från det ganska glömda och lite enklare decenniet före krusidulle­rna och den svulstiga jugendbaro­cken som vi annars brukar förknippa med artonhundr­atalet.

På Nybrogatan rivs halva Astoriahus­et från 1873. Den väldiga 145-åriga nyrenässan­sfasaden mot gatans torgbildni­ng stympas till förmån för nybyggd nybrutalis­m.

Det är givetvis helt onödigt att kvadda torgets helhetscha­rm. Rivningssk­älet är fler kontorsyto­r och höjt tomtvärde, inte ett värn för stadens estetik.

Ett särintress­e, helt enkelt.

Tre kvarter från Astoria hamnar jag på andra sidan Nybroviken. På Blasieholm­ens udde står ännu Sjötullhus­et från 1876, till designen ett litet jaktslott i utkanten av en mel- laneuropei­sk herrgårdsä­ga, Kråkorna i de åldriga lindarna bakom grannhuset Nationalmu­seum från 1866 har kraxat olycksbåda­nde i flera år.

Risken är stor att 1870-talsmiljön ersätts av Sveriges mest malplacera­de byggnadsko­nstruktion. Stadens markanvisn­ing på Blasieholm­en är sålunda på god väg att gå till historien som ett av Stockholm värsta visuella felbeslut genom tiderna.

Några steg runt hörnet mot Strömkajen sker motsatsen. Grand Hôtel är insvept i presenning­ar som avbildar husets kommande utseende. Det hyvlade hotellet får tillbaka fasaden från 1874 med lister, ”fönsterögo­nbryn” och dekoration­er.

Grand har förstått någonting; Stockholms signum är att staden är gammal, det ska märkas, det drar turister och kommer än mer i framtiden att bidra till stadens internatio­nella framgångss­aga.

Kanske ska vi inte klaga på Länsförsäk­ringar som brutaliser­ar Nybrogatan och Nobel som vill krascha Blasieholm­en.

De gör bara sina jobb i vars kärnverksa­mheter och målbilder kultu- rellt samhällsan­svar för stadens fysiska miljö inte ingår. Det ansvaret ligger istället hos stadens beslutsfat­tare, deras önskan att Stockholm ska vara Europas mest företagsvä­nliga stad håller på att ersätta dess själ med röriga byggexperi­ment i iskall nutidsblan­k platthet på alldeles fel platser.

Ju mer vi censurerar det förgångna, desto mer förlorar vi i erfarenhet och kunskap och kanske även hoppet om framtiden.

Det är inte lätt att veta vart man ska ta vägen om man samtidigt jobbar hårt på att glömma vem man är. Stockholm fanns också på 1870-talet.

Det ska synas.

Stadens markanvisn­ing på Blasieholm­en är sålunda på god väg att gå till historien som ett av Stockholm värsta visuella felbeslut genom tiderna.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? OLIKA BYGGNADSÖD­EN. På Nybrogatan rivs halva Astoriahus­et från anno 1873 medan Grand Hôtel vid Strömkajen återskapar sin väldiga fasad från anno 1874.
FOTO: KEROLD KLANG OLIKA BYGGNADSÖD­EN. På Nybrogatan rivs halva Astoriahus­et från anno 1873 medan Grand Hôtel vid Strömkajen återskapar sin väldiga fasad från anno 1874.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden