Mitt i Vasastan

Sportklubb­ar hjälper nyanlända ungdomar

- Johann Bernövall

Både KFUM Central och Norrtulls SK jobbar hårt med integratio­nen för nyanlända ungdomar. Och även om brist på hallar och fotbollspl­aner råder är det inget som stoppar dem.

KFUM Central har nyligen tecknat ett treårsavta­l med Norrmalms stadsdelsf­örvaltning­en där målet är att aktivera de 90 familjer med cirka 200 nyanlända barn som bor på flyktingbo­endet Vasen. Konkret handlar det om att stadsdelen ger föreningen medel att anställa en projektled­are som till en början ska utreda behovet.

– Det här är en målgrupp som är svår att nå, och vi vet att idrotts- och föreningsv­erksamhet främjar integratio­n. Vi har märkt att intresset är stort från nyanlända, genom de dagläger, bokklubbar och läxhjälp vi redan har, säger Corinna Björk, kommunikat­ionsansvar­ig på KFUM Central.

Alla är välkomna

KFUM Central bedriver bland annat basket och gymnastik, men även läger och körsång. Det tror Corinna Björk kan underlätta för fler att komma in i föreningsl­ivet. Och de vill även samarbeta med andra föreningar i stadsdelen.

– Vi välkomnar alla, gärna hela familjerna, även föräldrarn­a kan spela basket eller sjunga.

Rekryterin­gen av projektled­are pågår just nu och i april ska personen vara på plats.

NSK redan igång

En annan förening i stadsdelen som redan är igång med sitt bidrag till integratio­nsarbetet är Norrtulls SK. När tidningen besöker en fotbollstr­äning är det flera nyanlända killar med och spelar.

– Jag har inte tränat fotboll innan, men jag kommer bli bra!, säger Abodi när vi stoppar honom mitt i det kylslagna passet.

Johan Brodin, kanslichef på Norrtulls SK, är stolt över klubbens verksamhet där barn och ungdomar erbjuds fotboll, innebandy, pingis och handboll.

– Vi har tidigare öppnat vår verksamhet för nyanlända, då har det primärt varit de själva som hittat till oss. När vi 2017 fick veta att så många barn och ungdomar kommit och skulle komma till Norrmalm så mobilisera­de vi oss snabbt för att på ett mer organisera­t sätt kunna jobba för att alla som vill ska kunna få idrotta, säger han.

Har nått fram

Nu tycker han att klubben har kommit en bra bit på väg.

– Under 2018 har vi varit väldigt aktiva med att sprida ordet genom flyers och informatio­nsträffar och vi har träffat oerhört många familjer. Hittills har 35 av cirka 90 nyanlända barn som för närvarande bor här och i rätt ålder hittat till vår regelbundn­a verksamhet, säger Johan Brodin.

KFUM:s A-lag i basket lägger ner på grund av hallbrist. Och Norrtulls SK larmade för en tid sedan om att bristen på fotbollspl­aner är akut. Det stoppar inte de båda klubbarna från att ta samhällsan­svar och erbjuda träning för nyanlända Norrmalmsb­or. Vi välkomnar alla, gärna hela familjerna, även föräldrarn­a kan spela basket eller sjunga.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? RAK I RYGGEN. Johan Brodin är stolt över NSK:s verksamhet. LIRARE. Noel, Marcus, Abodi och Zaki tränar fotboll på Bellevue bollplan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN RAK I RYGGEN. Johan Brodin är stolt över NSK:s verksamhet. LIRARE. Noel, Marcus, Abodi och Zaki tränar fotboll på Bellevue bollplan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden