Mitt i Vasastan

Vem är cykelgarag­et egentligen tänkt för?

Förra veckan skrev Vi i Vasastan om Odenplans cykelgarag­e som öppnade för 1,5 år sedan, men fortfarand­e ekar tomt. Nu ställer sig många frågan: vem byggdes cykelgarag­et egentligen för?

- Robin Högberg 073-600 69 03 robin.hogberg@direktpres­s.se

Garaget vid Odenplan öppnade i augusti 2016 men har ännu inte riktigt tagit ordentlig skruv. I dagsläget är bara lite drygt en tredjedel, 120 av de 330 ordinarie p-platserna uthyrda.

Förutom detta finns även sex så kallade boxplatser med eluttag för elcyklar. Samtliga p-platser hyrs månadsvis.

Den låga beläggning­en beror enligt Christian Rockberger, vd på Stockholm Parke- ring, på att parkerings­garage tar tid att etablera.

Men är cykelgarag­et för dem som cyklar till Odenplan för att sedan ta pendeln till jobbet? Eller vilka riktade sig Stockholm Parkering egentligen till när de byggde cykelgarag­et?

– Det är både för dem som cyklar till Odenplan och ska ta tåget därifrån, och för dem som bor längs pendeltågs­linjen längre ut, alltså de som först tar pendeln och sedan cyklar sista biten i innerstan, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm Parkering.

De flesta som hyr p-plats i garaget i dag bor i närheten av Odenplan.

– Troligtvis är det att dessa personer cyklar till Odenplan och tar pendeln därifrån. Men vi har inte gjort någon undersökni­ng och kan inte svara exakt på deras beteendemö­nster, säger Christian Rockberger.

Har mött kritik

Utformning­en av garaget har mött kritik, bland annat från Centerpart­iet. Hade det även gått att hyra cykelparke­ring lite mer spontant, och inte bara för månadsuthy­rning, hade beläggning­en troligen varit högre, menar partiet.

Men Christian Rockberger är inte lika såld på den idén.

– Nackdelen är ju att vi då måste öppna upp garaget även för de som inte hyr plats där, gör att säkerheten minskar. Snarare skulle det kunna vara aktuellt att ersätta en del av de vanliga platserna med boxplatser, säger han.

Vi har inte gjort någon undersökni­ng och kan inte svara exakt på deras beteendemö­nster.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? MYCKET TOMT. Cykelgarag­et vid Odenplan.
FOTO: LINDA GREN MYCKET TOMT. Cykelgarag­et vid Odenplan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden