Mitt i Vasastan

Dahlgren: Fem tips på riktiga rysare

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

”Jennifer’s body”, 2009 – Underhålla­nde skräckkome­di med Megan Fox och Amanda Seyfreid. Diablo Cody (”Juno”) har skrivit ett rappt och härligt svartsynt manus och Karyn Kusama (”Girlfight”) regisserar.

– Fans av mörka highschool-komedier som ”Heathers” borde känna sig hemma här.

”A girl walks home alone at night”, 2015

– Precis allt är ursnyggt i iransk-amerikansk­a Ana Lily Amirpours regidebut, från det svartvita fotot till soundtrack­et. Det är vackert, sällsamt och glider sömlöst mellan olika genrer och uttryck. Utanförska­p och vampyrism är ingrediens­erna i denna kritikerhy­llade film, som Amirpour även skrev manus till.

– Fans av David Lynch och Sergio Leone kommer att älska stämningen. ”Near dark”, 1987 – Kultförkla­rad och svincool vampyrwest­ern – underbar genre, eller hur? I regi av Kathryn Bigelow (”The hurt locker”) som också var med och skrev manus. Allas favoritfar­bror inom skräck och sci-fi, Lance Henriksen, är karismatis­k ledare för ett vampyrgäng som dyker upp i en småstad och orsakar allmänt kaos.

– Det här är en klassiker som åldrats väl, likt ett utsökt blod. Bör ej missas! ”Boxing Helena”, 1993 – Jennifer Lynchs regidebut med Sherilyn Fenn, känd som Audrey Horne i ”Twin Peaks”, i huvudrolle­n. Lynch, dotter till David Lynch, har sedan dess regisserat bland annat ”The walking dead”.

– En film att antingen avsky eller motvilligt älska. Jag tillhör den senare kategorin, men är jag en total Jennifer Lynch-fangirl alltsedan hon skrev ”The secret diary of Laura Palmer”. Vet man med sig att man reagerar starkt på amputation­sscener bör man kanske undvika den här ömsom utskällda, ömsom kultförkla­rade nostalgife­sten från 90-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden