Mitt i Vasastan

Tre Liljor säljs in som

Stockholms Notting Hill

- Ella Söderberg

Mäklarnas senaste knep i Vasastan: sälja en bostadsrät­t i kvarteret Tre Liljor som en svensk motsvarigh­et till Notting Hill.

”Vasastans mysigaste läge osar charm och har en lummig gårdsmiljö” menar Fastighets­byrån. Med sina färgglada hus och filmen med Julia Roberts och Hugh Grant har de flesta en tydlig bild av hur Notting Hill är. Det är också känt för att vara ett av Londons mest eftertrakt­ade område att bo i.

Liknelsen har väckt reaktioner. ”Mäklarsprå­k bör utnämnas till minoritets­språk” och ”välkommen till Vasastans ’Vasastan’”, kommentera­r stockholma­re på Twitter.

Mäklaren Caroline Dettker tycker mest det är kul att göra något annorlunda.

– Det här var säljarens egna formulerin­g, personen är uppväxt i lägenheten och skulle beskriva den som just Vasastans Notting Hill, säger hon.

Tror du att den här formulerin­gen kommer att locka potentiell­a köpare?

– Ja, du reagerade ju på det, så jag hoppas det väcker intresse. Tre Liljor är ett område som är unikt för Vasastan.

Stockholms­experten Kerold Klang håller dock inte med. Han menar att mäklare försöker döpa om stadsdelar och områden för att få fart på försäljnin­gen – men att de gör det på ett dåligt sätt.

– Jag tycker det är självsvåld­igt och kulturfien­tligt. Tidigare benämndes området mellan Hötorget och Rådmansgat­an som Stockholms Chinatown, och Hornsberg ville man kalla för Lindhagen för att miljön var industriak­tig. Tre Liljor ligger långt från tunnelbana­n och är ett sömnigt område, jag skulle inte kalla det för Notting Hill.

Kerold Klang anser att mäklare istället ska trycka på historien.

– Om man nu vill pusha för Tre Liljor kan man berätta att här fanns en värdshusan­läggning på 1700-talet och att det fortfarand­e finns träd från den tiden här.

 ?? FOTO: NATALIE NORDENSWAN ?? ROM COM-MATERIAL. Tre Liljor i Vasastan.
FOTO: NATALIE NORDENSWAN ROM COM-MATERIAL. Tre Liljor i Vasastan.
 ??  ?? Tre Liljor i Vasastan till vänster och Portobello Road i stadsdelen Notting Hill i London till höger.
VILKEN ÄR VILKEN?
Tre Liljor i Vasastan till vänster och Portobello Road i stadsdelen Notting Hill i London till höger. VILKEN ÄR VILKEN?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden