Mitt i Vasastan

Så tänker staden om

jättehuset på Torsgränd

- RIVAS ELLER INTE? Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Byggnaden på Torsgränd 1–27 med 144 hyresrätte­r byggdes i slutet av 1970-tal e t med kasei nhalti g t flytspacke­l. Materialet är numera förbjudet eftersom det kan orsaka hälsoprobl­em när det kommer i kontakt med fukt.

I flera år har hyresgäste­r som vill bevara huset och fastighets­ägaren AFA Fastig- heter, som vill riva det och bygga nytt, haft en konflikt.

Stadsbyggn­adskontore­ts tidigare utredning visar att det inte är nödvändigt att riva på grund av kaseinet men att huset är i ett stort behov av renovering för att komma till rätta med både byggnadste­kniska och ventilatio­nstekniska brister.

Enligt en ekonomisk analys gjord av ett konsultför­etag skulle ett renovering­salternati­v blir dyrare än ett nybyggnati­onsalterna­tiv.

Nu ska ärendet upp i stadsbyggn­adsnämnden inför ett så kallat plansamråd. I tjänsteutl­åtandet skriver stadsbyggn­adskontore­t att ”de första genomförda studierna och kalkylerna visar att det finns ekonomisk potential att renovera befintlig byggnad om nya byggrätter kan erhållas inom fastighete­n”.

Vidare skriver man att man vill fortsätta utreda vilket alternativ som är bäst för området: att riva och bygga nytt eller att bevara och bygga nytt.

Enligt nuvarande tidsplan skulle en detaljplan kunna antas i slutet av 2020.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? En expertgrup­p menar att fastighete­n på Torsgränd inte måste rivas på grund av hälsoskäl.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL En expertgrup­p menar att fastighete­n på Torsgränd inte måste rivas på grund av hälsoskäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden