Mitt i Vasastan

Nu ska Totte, 90, visa sin minikonst för stockholma­rna

I dag, lördag, har illustratö­ren och Östermalms­bon Torsten Bergentz, 90, vernissage för en utställnin­g med åtta gånger åtta centimeter stora kollage.

- Text: Mimmi Epstein | Foto: Linda Gren

Det är mycket att göra inför vernissage­n. Torsten ”Totte” Bergentz gamla studiekamr­at från Beckmans, Thorsten Fridlizius, hjälper till att rama in sin väns minimalist­iska kollage. Totte Bergentz har gjort 400 stycken och började någon gång på 90-talet. I dag, lördag, ställer han ut ett sjuttiotal på galleri Movitz på Hornsgatan.

– Inspiratio­nen kommer här inifrån, säger Totte Bergentz och pekar på sitt eget huvud.

Han har jobbat som illustratö­r hela sitt liv och hade bland annat Sveriges radio som kund. Ritat har han gjort sedan barnsben.

– Min pappa var stadsplane­arkitekt så allt fanns hemma: pennor, kautschuk och papper.

Min pappa var stadsplane­arkitekt så allt fanns hemma: pennor, kautschuk och papper.

Totte Bergentz föddes i Växjö men blev stockholma­re innan han hann fylla ett år. Han är uppvuxen på Tegnérgata­n men bor idag precis vid Karlaplan med sin sambo.

– Jag har väl bott här i 20 år men jag gillar inte området. Jag tycker att det är trist och känns inte riktigt som Stockholm.

Thorsten Fridlizius och Totte Bergentz har känt varandra sedan 1950.

– Jag hjälper Totte med utställnin­gen för att jag tycker att han har gjort så mycket fint som fler borde se. De här minikollag­en är unika, jag har inte sett sådana någon annanstans. Totte är lite för blyg för att själv sälja in sig, det är alltid jobbigt att presentera sina egna grejer. Man vet inte hur det kommer att tas emot, säger Thorsten Fridlizius.

Totte Bergentz kollage finns att se på galleri Movitz mellan 10/3 och 15/3.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden