Mitt i Vasastan

Omid bjuder in till kollektivt vinterbad

- Linn Matikka

Är fem minus i luften för kallt för ett bad? Inte för Omid Azad som vinterbada­t vid Liljeholms­kajen sedan 2011. Nu bjuder han in till kollektivt isviksbad för att ”det alltid är roligare att dela upplevelse­r med andra”.

Man ska andas lugnt och inte hyperventi­lera.

Solen skiner över Liljeholms­kajen och snön bländar nästan. Temperatur­en ligger runt – 5 grader och Omid Azad kommer gående tills a mmans med bar nen Damon, Arian och en kasse med ispik, liggunderl­ag, yxa – och badbyxor.

– På sommaren får man inte plats, då ligger folk som sardiner här men nu behöver man inte trängas, säger Omid Azad och knallar ut på bryggan.

Han har vinterbada­t se- dan han flyttade hit för sju år sedan.

– Det är skönt, man blir uppdaterad på något vis och får ny energi. Det är uppfriskan­de. Jag har ingen vetenskapl­ig studie som styrker det men jag tror faktiskt att man blir friskare av att vinterbada också.

Han tar fram ispiken, en sån som används för att hacka upp hål i isen och mäta tjockleken innan skridskoåk­ning. Han hackar ett tag innan yxan åker fram. Ett rektangulä­rt hål börjar huggas ut.

Ungefär en gång i veckan brukar Omid Azad vinter- bada. Han berättar att han just nu lobbar för en bastu i föreningen och att ett medborgarf­örslag till stadsdelen kommit in gällande samma sak. Men i nuläget badar han utan en bastu att springa in efteråt. En varm dusch i lägenheten en minut bort får vara substitut så länge.

En minuts bad

Trots det vill han understryk­a att det inte är någon machogrej och att det absolut inte behövs någon proffsutru­stning. Han tror att det är något alla kan uppskatta.

– Förutom om man har hjärtprobl­em eller liknande såklart. Men det går inte att förutspå vem som kommer att fastna för det. Jag tycker att alla kan testa!

Barnen Damon och Arian hjälper till att hålla liggun- derlaget på plats i blåsten och Omid Azad byter raskt om till badbyxor. Lugn som en filbunke går han ned i den lilla vaken.

– Man ska andas lugnt och inte hyperventi­lera. Vissa som badar för första gången kör bomben och blöter ned huvudet direkt. Det är dumt eftersom man inte kan vara kvar lika länge i vattnet då och njuta.

När en minut gått doppar han huvudet och går upp igen och börjar klä på sig.

Nu på söndag (11 mars) bjuder Omid Azad in till kollektivt isvaksbad i Liljeholms­kajen. Samling mitt emot det svarta huset klockan 11.

– Jag tycker att man ska komma eftersom det alltid är roligare att dela upplevelse­r med andra.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? OMID AZAD BOR VID LILJEHOLMS­KAJEN. Han har vinterbada­t här sedan 2011 och nu den 11 mars bjuder han in till kollektivt isviksbad för att dela upplevelse­n med andra.
FOTO: MAJA BRAND OMID AZAD BOR VID LILJEHOLMS­KAJEN. Han har vinterbada­t här sedan 2011 och nu den 11 mars bjuder han in till kollektivt isviksbad för att dela upplevelse­n med andra.
 ??  ?? HEJA. Barnen Damon och Arian är med och peppar när pappa ska vinterbada.
HEJA. Barnen Damon och Arian är med och peppar när pappa ska vinterbada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden