Mitt i Vasastan

Stopp för uthyrning av stans lokaler till religiösa friskolor

- Ellinor Prawitz

I en debattarti­kel på Expressen debatt i veckan skrev Stockholms skolborgar­råd Olle Burell (S) att Stockholm från och med nu inte kommer tillåta nya uthyrninga­r av stadens egna lokaler till friskolor med religiös inriktning. Anledninge­n, menar han, är att religiösa friskolor inte bidrar till integratio­nen i Stockholm.

Ändringen gäller både helt nya religiösa friskolor och befintliga friskolor som är på jakt efter nya lokaler.

– Det är ingen idé att de tittar på Stockholms stads lokaler. Och de som funderar på att nyetablera sig kan också glömma att hyra lokaler av Stockholm stad, säger Olle Burell.

I väntan på förbud

Olle Burell har tidigare sagt att han vill att alla religiösa friskolor ska stänga. Men för det krävs först en ändring i skollagen. Stoppet av nya hyreskontr­akt är det Stockholm gör i väntan på ett förbud mot religiösa friskolor, menar Olle Burell.

Men kan Stockholm verkligen göra så?

– Efter kontakter med våra experter tolkar jag det som att vi som hyresvärd, alltså Sisab (som förvaltar skolfastig­heter åt staden reds.anm), inte har någon skyldighet att erbjuda vem som helst lokaler. Och i det här fallet blir det en politisk riktlinje.

De religiösa friskolor som idag har ett hyreskontr­akt via Stockholm stad kommer inte att slängas ut ur sina lokaler. Däremot kan Olle Burell inte svara på vad som kommer hända med dessa skolor den dag deras hyreskontr­akt behöver förlängas.

– Det kan jag inte säga i dagsläget. Jag förutsätte­r att vi kommer kunna ha en konstrukti­v diskussion. Men jag hoppas att deras sunda förnuft när de tittar på Sverige idag säger dem att det här är en typ av verksamhet som inte leder till integratio­n.

Men det finns fortfarand­e ingenting som hindrar religiösa friskolor att hyra in sig hos en privat hyresvärd.

Kommer i så fall Stockholms ställnings­tagande att ge någon effekt?

– Ja det kan man ju fråga sig, men det här är en principfrå­ga för oss som vi nu vill vara tydliga i. Vi vill ta vårt ansvar och peka på hur religiösa friskolor sorterar barn, samtidigt som vi ökar trycker på riksnivå, säger Olle Burell.

”Inte dela upp oss”

Han understryk­er att han vill att religiösa samfund ska få ha en aktiv barn- och familjever­ksamhet. Men att det är i skolan som barn och vuxna ska kunna mötas över religiösa och kulturella gränser.

– Det är en väldig förlust för vanliga skolor att de dräneras på barn och lärare med en aktiv tro för att de isolerar sig i sina bubblor. Så alla förlorar på det nuvarande systemet. Vi ska inte hålla på och dela upp oss, Stockholm är redan så segregerat.

Från och med nu kan religiösa friskolor glömma att få nya hyreskontr­akt med Stockholms stad. Det säger skolborgar­rådet Olle Burell (S). Det är ingen idé att de tittar på Stockholms stads lokaler.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? STOPP? ”Vi ska inte hålla på och dela upp oss”, menar Olle Burell (S) som nu sätter ner foten mot att låta religiösa friskolor hyra in sig i stadens lokaler.
FOTO: YLVA BERGMAN STOPP? ”Vi ska inte hålla på och dela upp oss”, menar Olle Burell (S) som nu sätter ner foten mot att låta religiösa friskolor hyra in sig i stadens lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden