Mitt i Vasastan

”Politikern­as bild är felaktig”

- Sofia White

Politiker i alla läger är överens om att läget i Stockholm kräver stora trygghetss­atsningar. Henrik Tham, professor i kriminolog­i vid Stockholms universite­t, har en annan teori om läget i stan.

Kriminolog­en Henrik Tham menar att politikern­as krav på ”hårda tag” inte står i proportion till brottsutve­cklingen.

– Grundföres­tällningen om brottsutve­cklingen är felaktig. Den är baserad på en alarmistis­k bild som politiker och media kör ut, som i sin tur tycks bygga på en rädsla för samhällsut­vecklingen mer generellt, säger han. Henrik Tham ger ett exempel: – Det dödliga våldet har ökat under senare år på grund av gängrelate­rade skjutninga­r. Det ligger dock fortfarand­e på en lägre nivå än runt 1990. Varför lyssnar inte politikern­a på det örat? – Politikern­as utrymme för att göra politik har minskat genom att besluten flyttats till EU och en global nivå och många söker sig därför i tilltagand­e grad till moral- och värdefrågo­r. Det viktiga blir då att ge uttryck för upprördhet och visa dådkraft genom att tala om hårdare tag snarare än att skaffa sig en korrekt bild av brottsligh­eten och vända sig till experter för att få kunskap om vad som fungerar – och inte fungerar – brottsföre­byggande.

”Ideologisk” forskning?

Anna König Jerlmyr menar att det ”går en ideologi” bland kriminolog­er. Hon står fast vid att läget i Stockholm är akut.

– Var femte stockholma­re känner sig otrygg, enligt färsk statistik från Brå. Jag har ingen intention att svartmåla, men jag har en genuin ambition att skapa trygga stadsrum där stockholma­re kan röra sig utan att begränsas av otrygghet, säger Anna König Jerlmyr. Henrik Tham vänder sig dock mot kritiken. – Att säga att forskare är ideologisk­a utan att närmare precisera vad som avses är annars typiskt för populistis­ka politiker som på detta sätt tror sig kunna slippa ta ställning till forskarnas uppgifter om brottsligh­et och brottsprev­ention, säger han.

Stockholma­rnas känsla i fokus

Karin Wanngård håller samtidigt med Henrik Tham om att läget statistisk­t sett faktiskt ser ganska bra ut.

– Men det spelar ingen roll så länge stockholma­rna känner sig mer otrygga och inte vill vistas ute på gator och torg kvällar och nätter, då är det det vi måste jobba emot. Visst man kan alltid resonera kring vilken samhällsbi­ld vi förmedlar – det går jättebra för Stockholm – men det går inte bra för alla stockholma­re. Och då är det ett helhetsgre­pp och trygghetss­atsningar vi prioritera­r framför skattesänk­ningar, säger hon.

 ??  ?? ÖVERDRIFT. Henrik Tham, professor i kriminolog­i vid Stockholms universite­t, tycker politikern­a svartmålar situatione­n. ’’Det dödliga våldet har ökat under senare år på grund av gängrelate­rade skjutninga­r. Det ligger dock fortfarand­e på en lägre nivå än...
ÖVERDRIFT. Henrik Tham, professor i kriminolog­i vid Stockholms universite­t, tycker politikern­a svartmålar situatione­n. ’’Det dödliga våldet har ökat under senare år på grund av gängrelate­rade skjutninga­r. Det ligger dock fortfarand­e på en lägre nivå än...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden