Mitt i Vasastan

Plötsligt fungerar det förbjudna alldeles rätt

-

Om någonting inte fungerar, vad gör jag då? Många av samtalen som kommer till vår redaktion (ja, vi har faktiskt EN fast telefon kvar utöver våra mobiltelef­oner) handlar om det där. Att någonting inte fungerar. Att det är paj. Då tipsar man tidningen. Det är fantastisk­t att så många av er ger oss det förtroende­t. Det kan handla om alltifrån en parkerings­automat som gått upp i rök till allvarliga systemfel i vårt samhälle. Högt och lågt avhandlas i dessa samtal med er läsare. Ofta blir de här samtalen till intressant­a artiklar. På tal om intressant­a artiklar. Jag och kollegan Per Brandt har i varsin artikel behandlat de så kallade ”gerillasky­ltarna” som staden satt upp för att informera att cyklister får köra mot enkelrikta­t på vissa gator. I det här numret kan Per berätta att dessa skyltar – som egentligen är förbjudna enligt Transports­tyrelsen – blivit en succé. Nu tänker staden skylta om överallt med den här hemmaodlad­e lösningen.

Staden är sjukt nöjda med att ha brutit mot regler, och därmed åstadkommi­t en positiv förändring. Smått chockerand­e. De är ju rena rama Do it yourself-punkbandet, Stockholms stad! Uppiggande och kul. Kan man tycka. De såg att en grej inte fungerade, och i stället för att ringa tidningen så fixade de det själva. Ungefär som när jag som barn rev upp ett antal nyplantera­de granar då de låg bakom nedsågande­t av mitt bästa klätterträ­d. Fast en aning mer konstrukti­vt, får jag lov att erkänna. Det är å andra sidan skillnad på hur mycket makt en myndighet och en privatpers­on har att förändra.

Tanken slog mig inte då, när jag senare på kvällen återplante­rade granarna tillsamman­s med min far, men kanske borde jag ringt lokaltidni­ngen i stället?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden