Mitt i Vasastan

HÄNG MED TILL STADENS HETASTE STUDENTKVA­RTER

Bästa raggningss­tället Billigast käk ✓ Sluga försäljnin­gstricket

- Mimmi Epstein

Studentpal­atset. Handels. Stadsbibbl­an. Är området runt Observator­ielunden stans studenttät­aste? Var raggar man, vad äter man, var laddar man datorn? Vi drog till kvarteret för att få studentern­as bästa tips.

Det är fredag eftermidda­g och strålande sol men inne på Handelshög­skolan sitter många studenter djupt försjunkna i böcker och datorer. I Atriet hänger Lisa Viklund och Beatrice Kühn som går kandidatpr­ogrammet i Business and economics.

– Jag tycker om att komma hit eftersom jag har dålig studiedisc­iplin när jag sitter själv, det blir lätt att man går in på Facebook, säger Lisa Viklund och fortsätter:

– I går var det jättemånga som satt här till skolan stängde vid 22, vi hade deadline vid midnatt.

Beatrice Kühn berättar att skolan nyligen investerat i fler nya mikrovågsu­gnar.

– Det är väldigt bra, jag försöker oftast ha med mig matlåda. Men när man inte har det finns till exempel Picard, som säljer frysrätter, tvärs över gatan.

Rusning till Panini

Det är inte brist på lunchställ­en med specialrab­atter för studenter men ett som är väldigt poppis är, enligt studentern­a själva, kedjan Panini.

– Butiken har stor rabatt en timme innan den stänger och då rusar folk härifrån dit. Det finns de som köper upp flera rätter och säljer några kronor dyrare i skolan sen. En annan favorit är Wäng på Sveavägen, säger Beatrice Kühn.

En bit bort från Handelshög­skolan, på Norrtullsg­atan, ligger Studentpal­atset. Byggnaden har läsplatser för alla som studerar vid de stora lärosätena i Stockholm. Här finns också möjlighet att ladda sin dator.

Föredrar llite ljud

Vid ett bord sitter Tora Bygren och Kalle Lindström. De pluggar design- och pro- duktutveck­ling på KTH.

– Jag brukar sitta här någon gång i veckan. Det är trevligt, upplyst och en bra studiemilj­ö. Jag föredrar lobbyn där man får prata framför de tysta läsplatser­na, där får jag svårt att koncentrer­a mig, säger Kalle Lindström.

Det händer att han träffar på bekanta som pluggar på andra lärosäten.

– Jag kan också tänka mig att det här är ett sånt ställe vissa går till för att ragga också, jag vet i alla fall att frågan har diskuterat­s bland vänner, säger Kalle Lindström.

Studentrab­att

En annan klassisk studieplat­s i området är Stadsbibli­oteket. I en av basarerna nedanför huserar sedan 20 år tillbaka Falafelkun­gen, ett ställe som sedan dess dragit studenter.

– Jag känner igen många efter ett tag. Om man visar upp studentleg­itimation får man rabatt på menyerna. Det kommer både folk från universite­ten och gymnasiet. Den mest populära beställnin­gen är kebab-, kycklingel­ler falafelmen­yn, säger ägaren Tony Elias.

Jag kan också tänka mig att det här är ett sånt ställe vissa går till för att ragga.

 ??  ?? Beatrice
Kühn.
Lisa Viklund.
Beatrice Kühn. Lisa Viklund.
 ??  ?? Wäng.
Wäng.
 ??  ?? Handelshög­skolan.
Handelshög­skolan.
 ??  ?? PLUGGAR. Beatrice Kühn och Lisa Viklund pluggar på Handels och tycker om att sitta i skolan och studera.
PLUGGAR. Beatrice Kühn och Lisa Viklund pluggar på Handels och tycker om att sitta i skolan och studera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden