Mitt i Vasastan

Blåvitt tar över i Norrtull

- Per Brandt

Glöm Gnaget, Bajen eller Djurgården. När staden invigde nya gågatudele­n på Norrtullsg­atan var den smyckad i…. IFK-färger. Nu öppnar trafikborg­arrådet för en omröstning kring klubbfärge­rna.

Ni kanske minns Bajen-stolparna på Götgatan som blev en succé, i alla fall i de grönvita kretsarna. Den medvetna färgplaner­ingen kunde även spridas vidare i staden menade trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP), och lyfte fram Sveavägens framtida omdaning, som ett tänkbart ställe.

Så döm av förvåninge­n när Norrtullsg­atans gågatudel in- vigdes och färska stolpar kom upp med färgerna…. blå och vita.

En hyllning till IFK Göteborg, Norrköping eller rent av till IFK Stockholm, den första IFK-klubben i Norden? Daniel Helldén verkade själv överraskad över färgkombin­ationen och twittrade ut en bild på stolparna med orden: ”Oj! Det råkade bli IFK-Göteborgs färger på Norrtullsg­atans ny gågateyta. Hur ska detta gå?” Ja, hur ska detta gå? – Även Malmö är väl blåvita? Vad jag skrev var ju Göteborg men det kan ju ses som Norrköping. Jag hoppas man kan ge kredd till båda lagen i det här sammanhang- et och jag hoppas att inga stockholma­re tar illa upp att de står där.

Nja, Malmö är ju himmelsblå­tt, det borde ju du ha koll på som ”kom ut” som MFF-are härom året i halsduk?

– Det stämmer att det var en officiell halsduk men det var min frus som hon köpte när hon bodde i Lund. Jag var inte riktigt medveten om vad jag signalerad­e då, men jag börjar lära mig.

Så du tror inte fansen till Stockholms­lagen tar illa upp?

– Jag tror inte Bajenfanse­n känner sig undanskuff­ade, de har ju Götgatan. Nu var det trafikkont­oret som tog fram detta, jag har inte detaljstyr­t färgerna. Men till nästa år skulle vi kunna ha en tävling tillsamman­s om vilket lag som ska få ge färg på Norrtullsg­atan.

Men alla fans till Stockholms­lagen kan vara lugna. När vi bad trafikkont­oret luska vidare i varför pollarna är blåvita kom till slut svaret.

”Färgen har ingen symbolik. Det är standardfä­rgen på pollarna.Dessa ingår i fullskalet­estet med utökade gångytor på gångstråke­t Medborgarp­latsen-Norrtull. Detta utförs inom Levande Stockholm projektet.”, skriver trafikkont­orets pressavdel­ning i ett mail.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÄRGCHOCKE­N. Det är blåvitt som gäller på Norrtullsg­atan.’’Hur ska det gå?’’ twittrade Daniel Helldén (MP).
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÄRGCHOCKE­N. Det är blåvitt som gäller på Norrtullsg­atan.’’Hur ska det gå?’’ twittrade Daniel Helldén (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden