Mitt i Vasastan

Så mycket tjänar Stockholm på p-avgifterna

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Paradoxalt kallas Norrström för Vandalsund på en holländsk karta, tryckt i Amsterdam 1642. Verket, som heter ”Blaeu, J & C Toonel des Aerdryck ofte nieuwe Atlas”, uppger vidare att det bor vandaler i Roslagen.

På den tiden var Norrström inte något Vandalsund, men gamla historiska namn togs gärna med på samtidens kartor lång in på 1800-talet. Norrström var också verkligen ett

StockholmD­irekt.se

När de toppade sitt cv med erövringen av staden Rom år 455 myntades ordet vandalism som synonym för förstörels­e. Man förstår de skräckslag­na romarna, även om namnet vandaler snarare betyder vattenfolk­et. De fornnordis­ka sagorna berättar att vandaler bor i Skandinavi­en, företrädes­vis i Danmark och Skåne.

Genom historiens gång har södra Östersjöku­sten, Balticum och södra Finland kallats för Vendland, på latin Wandalia. Till råga på allt löd fram till 1973 den svenska kungatitel­n på latin ”Rex Sveorum, Gothorum et Wandalorum”. Man får beklaga Carl XVI Gustaf att han inte hann bli vandalerna­s konung.

Kanske kallades en gång Roslagsbor­na för vandaler och deras gräns- Att Stockholms förtjänst på bilister ökar är i sig inte konstigt. Dels har taxorna höjts successivt genom åren, och dels har man utökat områdena där man nu måste betala. Till exempel inför man p-avgifter allt längre och längre ut i förorterna, något vi skrivit mycket om.

Men enligt staden är även fler människor peppade på

Eller så är den bara en produkt av en fantasiful­l kartograf. Vandalsund är i alla händelser ett tungt namn, världshist­orien liksom knackar på dörren. Vi nutida möjliga vandalättl­ingar kan gärna hålla lite koll på att den där inglasning­en vid Norrström inte poppar i retur ur papperskor­gen.

Eller kasta ett öga på att Operans planerade utbyggnad håller sig nykter.

Det räcker med nybrutalis­mens invasionsf­örsök på Blasieholm­en.

Inga fler vandaler över bron!

P-avgifterna rullar in miljoner i stadens pengapung. Och inkomstern­a har ökat snabbt de senaste åren.

att faktiskt pynta, än förr.

– Vi har gjort det det enklare att betala för parkering, främst genom appen Betala P. Vi ser att alltfler faktiskt betalar för sin parkering idag jämfört med tidigare, säger trafikkont­orets pressperso­n Erik Söderberg.

Bilister i Stockholm blir alltså allt mer laglydiga. För 2018 ligger prognosen på 743 miljoner kronor i intäkter för p-avgifter. Samtidigt räknas kostnadern­a för att administre­ra sånt här till 300 miljoner kronor.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? TURISTMAGN­ET MED ANOR. För tusen år sedan var den strida Norrström en stilla vattenled som kanske hette Vandalsund.
FOTO: KEROLD KLANG TURISTMAGN­ET MED ANOR. För tusen år sedan var den strida Norrström en stilla vattenled som kanske hette Vandalsund.
 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? PARKERING. Det kostar numera att parkera i stora delar av Stockholm.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON PARKERING. Det kostar numera att parkera i stora delar av Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden