Mitt i Vasastan

Nytt försök att bygga ut Gustav Vasa skola

Fler elever – men ingen skolgård på taket

- Per Brandt

Som Vi i Vasastan tidigare skrivit vill staden bygga ut Gustav Vasa skola för att ta emot ytterligar­e cirka 180 elever och göra skolan till en F-6-skola med tre parallellk­lasser i stället för en F4-skola som i dag.

Tillbyggna­den ska vara på fyra våningar och byggas på en del av skolgården.

Men den första bygglovsan­sökan stoppades efter kritik från bland annat Skönhetsrå­det och Stadsmusee­t enligt Erkki Sievänen, projektans­varig på stadens kommunala skolfastig­hetsbolag, Sisab.

Nu gör man ett nytt försök och då har planerna ändrats. Och det blir dyrare än de första budgeterad­e 86 miljonerna, men oklart hur mycket.

– Det är en annorlunda gestaltnin­g och fasader och tillbyggna­den är lite lägre. Det blir dyrare men hur mycket har vi inte hunnit räkna ut än men det måste tas ett nytt beslut i Sisabs styrelse när vi vet om vi får bygglov, säger Erkki Sievänen.

”Väldigt kostsamt”

Men även den planerade skolgården på taket på tillbyggna­den, som skulle kompensera den ytan som tas i anspråk vid nybygget, har nu plockats bort.

– I dagsläget finns det inte med. Det är en begränsad yta och det är väldigt kostsamt sett till nyttjandeg­raden att göra något vettigt där, säger Erkki Sievänen.

Så det blir fler barn men mindre skolgårdsy­ta?

– Ja det blir det. Men vi har gestaltat skolgården så att den ska passa elever i alla åldrar. Skolgården på taket finns inte i handlingar­na i dagsläget men det är inte slutprojek­terat.

Målsättnin­gen är att få bygglovet klart så att bygget kan dra igång som tidigast 2020, men troligen 2021. Men liknande projekt med att bygga ut skolor har överklagat­s på andra håll, som för Vasa Real, och det är något som oroar även här.

– Ja, givetvis. Det är en innerstads­skola som ligger strategisk­t till. Det är flera som ska tycka till och då tar processen längre tid, säger Erkki Sievänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden