Mitt i Vasastan

Planer på krismöte efter trädprotes­ter

Arbetet vid Norr Mälarstran­d rör upp starka känslor. Nu har stadsdelen­s S-topp tvingats stänga sitt Instagram sedan privata bilder kapats av motståndar­e. Samtidigt kräver opposition­en mer informatio­n innan jobbet rullar vidare.

- Per Brandt 073-600 69 24 per.brandt@direktpres­s.se

Sedan arbetet med Norr Mälarstran­ds gångstråk startade har stadsdelen fått många frågor och klagomål kring projektet, främst kring trädfällni­ngen i området. På nätet har även en protestlis­ta, som i dagsläget samlat drygt 2 400 namnunders­krifter, startats.

Efter kritiken har stadsdelen bland annat lagt ut frågor och svar på sin hemsida. Nu planerar de för ytterligar­e åtgärder, mer informatio­n och ett öppet möte för medborgarn­a, för att möta den oro och kritik som finns.

– Det tror jag skulle vara bra. Jag upplever att det cirkulerar mycket informatio­n. Det är många som har varit upprörda över att vi skulle ha förstört fågelhem och annat. Men det gör vi inte. Och den informatio­nen måste ut, säger Arvid Vikman (S), stadsdelsn­ämndens ordförande och tillägger att inget datum för ett sådant möte spikats än.

Arga meddelande­n

Han har fått ta emot många arga meddelande­n och mejl. I en stundtals hätsk debatt har även hans ålder, 29 år, och tidigare hemstad Östersund använts mot honom i inlägg och kommentare­r.

Enligt Arvid Vikman har han tvingats göra sitt Instagram-konto privat sedan han sett att hans bilder spridits av motståndar­e.

– Jag förstår att man kan känna och tänka saker. Men vi har alla en uppgift att värna om vår demokrati och hålla en saklig debatt som handlar om rätt saker. Min ålder eller var jag har växt upp spelar ingen roll i sammanhang­et, säger Arvid Vikman som också menar att hela beslutspro­cessen kring projektet varit öppen. Har du utsatts för hot? – Jag har anklagats för att njuta av att fåglar mördas och liknande, men jag har inte uppfattat det som personliga hot mot mig.

Kräver mer informatio­n

Beslutet att rusta upp gångstråke­t togs av en enig stadsdelsn­ämnd 2016. Men efter de starka reaktioner som väckts nu när arbetet är igång kräver opposition­en mer informatio­n kring de åtgärder som gjorts och ska göras. De är även oroliga för tillgängli­gheten och säkerheten vid bygget.

Politikern­a i stadsdelsn­ämnden ska nu få en extra dragning om projektet av tjänstemän­nen på förvaltnin­gen. Troligen blir det under nästa vecka.

– Vi vill se om det är något som behöver förändras, och se så vi har samma målbild inför kommande etapper. När det gäller tillgängli­gheten är jag rätt säker på att det är saker som måste göras om, säger Maria Johansson (L), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden.

Kan ni komma att vilja stoppa projektet?

– Det beror på vad som framkommer, det få anstå tills efter mötet. Men får vi en redogörels­e så kanske oron släpper. Det är inte färdigt ännu, träd ska återplante­ras och så vidare, säger hon.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? BERÖR. Stadsdelen­s projekt kring Norr Mälarstran­ds gångstråk har rört upp många känslor.
FOTO: PER BRANDT BERÖR. Stadsdelen­s projekt kring Norr Mälarstran­ds gångstråk har rört upp många känslor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden