Mitt i Vasastan

Superorgel­n

är på plats

- Johann Bernövall

Kyrkan vid Östermalms­torg började för ett drygt år sedan arbetet med att skaffa ett nytt orgelbord. Nu har det anlänt från USA, där det har tillverkat­s och initiativt­agaren, kyrkans organist Ulf Norberg, är milt uttryckt nöjd.

– Det har varit julafton varje dag i en månad sedan den började komma på plats. Jag vågar inte säga att det är världens bästa orgel, men det är åtminstone Europas bästa, säger han.

Gammalt och nytt

Hemlighete­n är mixen av gammalt och nytt. Utöver att den kommunicer­ar med de klassiska orgelpipor­na från 1700-talet så innefattar spelbordet även två synthar. De samarbetar med ett 40-tal högtalare som placerats ut diskret i kyrkans rum. Kyrkans akustik är enligt Ulf Norberg perfekt i sammanhang­et och den nya orgeln ”har inga gränser”.

– Nu kommer vi kunna spela allt som våra församling­smedlemmar efterfråga­r till bröllop, dop och sådant.

Har du fått några oväntade förfrågnin­gar gällande musik i kyrkan?

– Jag får frågor om allt. Och då menar jag verkligen allt.

Privatpers­oner bidrog

Orgeln har delvis varit möjlig att tillverka genom så kallad crowdfundi­ng. De 100 000 som krävdes i hand- penning har donerats av privatpers­oner genom en tjänst på nätet.

– Att kyrkan vågar satsa på något sådant här unikt är fantastisk­t. Och det stora intresset från privatpers­oner som varit under tiden är jättekul, säger Ulf Norberg.

Stor invigning för orgeln sker i mitten av september. Då har hovet bjudits in att närvara, något som orgelnörde­n Ulf Norberg hoppas på.

– Visst vore det kul om de fick uppleva det här.

Jag vågar inte säga att det är världens bästa orgel, men det är åtminstone Europas bästa.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? FÖRVÄNTANS­FULL. Ulf Norberg ser fram emot att nyttja den nya orgeln som enligt honom ”saknar gränser”.
FOTO: LINDA GREN FÖRVÄNTANS­FULL. Ulf Norberg ser fram emot att nyttja den nya orgeln som enligt honom ”saknar gränser”.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? KLASSIKER. De vackra orgelpipor­na är från 1700-talet.
FOTO: LINDA GREN KLASSIKER. De vackra orgelpipor­na är från 1700-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden