Mitt i Vasastan

VÄRLDSSTJÄ­RNAN BYTER ÖL MOT KÅL

- Per Brandt

Sebastian Ingrosso öppnar nyttigt snabbmatsh­ak på Roslagsgat­an tillsamman­s med Serhan Stojanov och kocken Viktor Hodell.

Det är på gården kring fastighete­rna Nebulosan 32 och 33 som Probitas, om ägs av Immanuelsk­yrkans församling, vill bygga nya hyresrätte­r.

Men förslaget har under detaljplan­eprocessen kritiserat­s av såväl Skönhetsrå­det och Stadsmusee­t som boende i området samt föräldrar till barn på förskolan i kvarteret som protestera­t och lämnat in namninsaml­ingar.

Även politikern­a har tvekat. Bland annat efter samrådet tyckte den styrande ma- joriteten att ”avtrycket var för stort” och huset halverades inför granskning­en. Alliansen ville slopa planerna helt.

Ändrat utseende

Även formen på huset har förändrats under resans gång, från ovalt till fyrkantigt och den översta våningen är inte längre indragen.

Men efter granskning­en, där 100 yttranden kom in, har inga ändringar gjorts.

I dagsläget är det tänkt att huset ska bli fem våningar högt och rymma 24 nya hyreslägen­heter, i stället för de ursprungli­ga 44.

Lägenheter­na ska vara mellan 36 och 58 kvadratmet­er och det nya huset ska nås från Västmannag­atan genom en ny entré i den befintliga byggnaden.

Och nu tycker tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t att det är dags att ge förslaget grönt ljus.

I ett tjänsteutl­åtande ska upp på kommande stadsbyggn­adsnämnd skriver stadsbyggn­adskontore­t bland annat att innergårde­n idag har en ”parkkarakt­är av hög kvalitet” men att den enligt fastighets­ägaren ändå behöver rivas då bjälklaget i garaget under behöver renoveras. I samband med detta vill fastighets­ägaren även bygga ett gårdshus.

Det har sågats, bytt form och kapats till hälften.

Men nu vill stadsbyggn­adskontore­t ge det omstridda gårdshuset vid Dalagatan/Västmannag­atan grönt ljus.

”Tillräckli­gt stor”

Enligt stadsbyggn­adskontore­t är gårdens återståend­e 1 325 kvadratmet­er en tillräckli­gt ”stor rekreation­syta” som har ”goda möjlighete­r att utformas på ett attraktivt sätt för boende och förskoleba­rn.” Även avståndet till bostäderna, som närmast 15 meter, tycker stadsbyggn­adskontore­t är ”godtagbart med hänsyn till det centrala läget i staden”.

Därför tycker de politikern­a ska klubba igenom förslaget.

Återstår att se hur politiken agerar den 13 juni.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: SWECO ?? KLUBBAS? Tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t vill ge det omstridda gårdshuset grönt ljus.
ILLUSTRATI­ON: SWECO KLUBBAS? Tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t vill ge det omstridda gårdshuset grönt ljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden