Mitt i Vasastan

Hennes budskap: Onanera mera

Soul och r’n’b-influerad pop som ska stärka tjejers självkänsl­a. Det är melodin för pophoppet från Sjöstan – som med sin nya låt vill få fler kvinnor att ligga med sig själva.

- Text: Sophie Stigfur | Foto: Maja Brand

Makeup and all dressed up Lace lingerie, red wine Make myself feel damn fine I’m on a date with me Not meeting anybody.”

Att som kvinna våga vara med sig själv, mentalt såväl som sexuellt. Det är temat när popartiste­n Svea från Sjöstan debuterar med den egenskrivn­a låten ”Don’t mind me”. Ett ämne hon av egen erfarenhet menar fortfarand­e är tabubelagt – inte bara bland hennes jämnåriga vänner.

– Jag har till exempel aldrig haft en sexualkuns­kapslektio­n. Själv har jag alltid varit öppen kring sex och onani, men jag märker att många tjejer inte bara har svårt att prata om det, utan också faktiskt känner så mycket skam över att ta på sig själva att de inte gör det, säger hon och fortsätter:

– Det är nästan ännu svårare för de äldre, mammas generation liksom. Jag vill stärka kvinnor i alla åldrar så att de inte behöver vara beroende av någon annan – utan njuta av sitt eget sällskap.

18-åringen ger intrycket av att vara bra mycket äldre än hon är. Självständ­ig, klok och framförall­t: inte rädd för att sticka ut hakan. Men så har det inte alltid varit. Tvärtom har hon själv gått igenom långa perioder med bland annat tvångstank­ar och ångest. Musiken har blivit ett andningshå­l – ett verktyg för bearbetnin­g.

– Alla har sina egna svaga punkter, känslor som äter upp en. Men med min musik vill jag visa att det faktiskt går att stärka sig själv, oavsett hur dåligt man mått.

Sångkarriä­ren inleddes redan som femåring när Svea sjöng på sin brors dop. Resan gick vidare genom Sjöstadsky­rkans kör och i mellanstad­iet började hon lägga upp Youtube-videos med egna covers, och fick bra respons. Drömmarna om en karriär på scen dröjde dock – i stället var det bildesigne­r som var det framtida drömyrket.

Men sedan skivbolage­t Universal fick nys om Svea, som då även börjat skriva sina egna texter och musik, har det inte varit någon tvekan om vad hon ska ägna sitt liv åt. I skrivande stund har flera amerikansk­a labels börjat dra i henne, och det är inte helt omöjligt att nästa steg blir en flytt till Los Angeles. Men först av allt väntar förstås studentuts­pring.

– Min debutlåt släpps samma dag som jag tar studenten, så det känns extra roligt och passande att gå in i nästa fas.

Var får du din styrka ifrån?

– Jag har fått med mig en grundtrygg­het hemifrån, mina föräldrar har varit väldigt stöttande. Visst, vissa kommer säkert tycka att jag är för mycket, men man måste våga ändå. Det är asviktigt att uppmuntra kvinnor att ta plats och tro på sig själva, vi måste fixa det som saknas.

Målet på sikt är att ta sig upp på de största scenerna och beröra så många som möjligt.

– Jag älskar att resa så min största önskan är att min röst ska kunna ta mig hela världen runt, säger Svea.

Vissa kommer säkert tycka att jag är för mycket, men man måste våga ändå. Det är asviktigt att uppmuntra kvinnor att ta plats och tro på sig själva.

 ??  ?? DEBUTERAR. 18-åriga artisten SVEA debuterar nu med en låt om att älska sig själv, där hon bland annat vill bryta tabut kring kvinnlig onani.
DEBUTERAR. 18-åriga artisten SVEA debuterar nu med en låt om att älska sig själv, där hon bland annat vill bryta tabut kring kvinnlig onani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden