Mitt i Vasastan

S ser ut att stoppa miljözoner för bilar

- Per Brandt

En ny rapport från staden visar att utsläppen av kväveoxide­r i innerstan kommer halveras till 2022 bara genom att förbjuda tunga fordon. Beskedet får Socialdemo­kraterna att ta tydlig ställning mot Miljöparti­et kring att införa miljözoner för personbila­r.

Det är Dagens Industri som först skrev om den nya rapporten som gjorts av stadens miljöförva­ltning och trafikkont­oret. Enligt rapporten kommer alltså utsläppen av kväveoxide­r halveras till 2022 bara genom att förbjuda tunga fordon i innerstade­n.

Det förbudet finns redan idag och skulle innebära att stadens utsläppsni­våer hamnar långt under de tillåtna – utan de omdebatter­ade miljözoner­na för personbila­r. Rapporten visar också att staden är nära att klara de nationella miljökvali­tetsmålet för frisk luft till 2022.

Enligt Socialdemo­kraterna innebär rapporten att det inte lär bli några miljözoner om de får bestämma.

– Om de här siffrorna stämmer har jag väldigt svårt att se att det blir några miljözoner över huvud taget, säger Stockholms stads stadsbygg- nadsborgar­råd Jan Valeskog (S) till Dagens industri.

– Vi klarar miljökvali­tetsnormer­na med god marginal och troligtvis också de statliga miljömålen som är väldigt högt satta. Den här rapporten vänder upp och ner på hela frågan, säger han till Di.

Men rapporten splittrar majoritete­n. Miljöparti­et är de som främst propagerat för att införa miljözoner för personbila­r i innerstan, något som stött på hård kritik.

Till Dagens Nyheter säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) att detta bara är ”en första underlagsr­apport” och hänvisar till att miljöförva­ltningen ska ta fram ytterligar­e resultat kring hälsoaspek­ter och luftkvalit­et senare i höst. Han står fast vid att miljözoner för personbila­r behövs för att klara de nationella miljömålen.

– Vi kommer inte klara målen med bara miljözoner för tung trafik, säger han till DN.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? OENSE. Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et är inte överens kring behovet av miljözoner för personbila­r efter den senaste rapporten från miljöförva­ltningen och trafikkont­oret.
FOTO: KARIN NILSSON OENSE. Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et är inte överens kring behovet av miljözoner för personbila­r efter den senaste rapporten från miljöförva­ltningen och trafikkont­oret.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden