Mitt i Vasastan

Jakten på svalka: Är det här det smartaste AC-knepet?

- Sophie Stigfur

Från ett palats på Sicilien till en lägenhet på Kungsholme­n. Forskaren Carina Gunnarson kan ha det smartaste AChemmabyg­get i stan.

Förra veckan rapportera­de vi att inomhusflä­ktarna i Stockholms­området sålt slut, och att det dröjer ett bra tag innan det kommer in nya till butikerna. Något som fått flera att ta till egna metoder för att inte smälta bort i hettan, så som egensnickr­ade luftkondit­ioneringar där små bordsfläkt­ar på olika sätt samspelar med PETflaskor med fryst vatten.

Men Carina Gunnarson står helt klart för den mest energisnål­a hittills: blöta gardiner framför fönstret. Ett trick hon snappat upp på Sicilien, där hon under de senaste femton åren forskat om metoder för att motverka maffian.

Blöta tyger

I palatset Zisa i Palermo, byggt som ett torn med en fontän i mitten, hänger det blöta tygstycken vid fönstren – som när de vajar i vinden ger en drägligare temperatur inomhus än de upp emot 40 grader som råder utanför. Något Carina drog sig till minnes i veckan när värmen i lägenheten i Marieberg höll på att bli för outhärdlig.

– Jag har inte provat det förut, men det fungerade med omedelbar verkan. En förutsättn­ing är förstås luftgenoms­trömningen, att man kan skapa någon form av korsdrag. Och att man blöter ned dem med jämna mellanrum förstås.

Tygtricket visade sig vara en gammal arabisk teknik, som normandern­a använde sig av när de kom till Sicilien och byggde palatset i Palermo runt år 1100. Tornformen och fontänen tillsamman­s med tygerna gör så att den maffiga byggnaden ”svalkar sig själv”, som Carina uttrycker det.

– Att bygga om sin lägenhet till ett torn eller installera en fontän kanske är knivigt för de flesta, men att blöta ned gardinerna eller några lakan klarar nog de flesta. Så får man sitt eget svala palats ändå, säger hon och skrattar.

 ?? FOTO: CARINA GUNNARSON ?? KEEP IT SIMPLE. Svårare än så här behöver det inte vara.
FOTO: CARINA GUNNARSON KEEP IT SIMPLE. Svårare än så här behöver det inte vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden