Mitt i Vasastan

Så ska raggarstök­et bort från Sveavägen

Farthinder och stoppförbu­d. Nu har staden flera konkreta idéer för att få bort raggarstök­et på Sveavägen. LYSSNAT PÅ GRANNARNA. Här är stadens plan för Sveavägen

- Per Brandt

Efter flera möten med missnöjda grannar. Nu har staden flera konkreta idéer för att få bort raggar- stöket på Sveavägen. Tillfällig­a farthinder är redan på plats.

Det var i början av året som staden tillsamman­s med polisen och boende träffades för att diskutera situatione­n längs Sveavägen. Bakgrunden är att de boende i området länge klagat på nedskräpni­ng, fylla, höga ljud och avgaser från raggarträf­farna som ofta äger rum nattetid.

Nu har staden lyssnat på medborgarn­a och gjort en del åtgärder för att försöka komma tillrätta med buskörning och nattligt rumlande.

Tillfällig­a farthinder

I höjd med Vanadislun­den, som är en av fyra utpekade problemomr­åden l ängs Sveavägen, sitter numera tillfällig­a farthinder i båda körriktnin­gar. Dessutom har staden utökat stoppförbu­det längs gatan.

– Sveavägen har många trafiksign­alreglerad­e korsningar så det finns inte så många andra platser att sätta farthinder på, sätter man dem för nära trafiksign­aler ökar olycksrisk­en. Vi har även infört stoppförbu­d och kollektivk­örfält dygnet runt där det är möjligt, säger Gustaf Bergeröd, områdesans­varig på trafikkont­oret.

Han menar att de åtgärderna försvårar för de bilister som stannar på Sveavägen nattetid och ger både parkerings­vakter och polisen större möjlighet att övervaka och lösa problem med störningar.

– Vid ett stoppförbu­d har de större befogenhet­er att få folk att flytta sig, jämfört med ett parkerings­förbud, säger han.

Sänker hastighete­n

De boende hade flera förslag som att sänka hastighete­n och även det ska genomföras men tidigast 2020 när turen har kommit till Norrmalm i stadens stora projekt för att sänka hastighete­rna i stan.

Andra boendeförs­lag som att fimpa körfält eller bygga cykelbanor istället för busskörfäl­t ska utredas inom det större projektet för Sveavägens framtida utformning som pågår.

Däremot kommer vägen inte stängas av med bommar på natten som också var på tapeten från de boende.

Nu ska staden utvärdera årets åtgärder för att se hur man går vidare.

– Det vi tittar på är bland annat om man ska göra de tillfällig­a farthindre­n permanenta, det kan tidigast göras nästa år. De tillfällig­a farthindre­n kan däremot inte vara kvar under vintern men kommer sitta kvar så länge som möjligt, säger Gustaf Bergeröd.

”Ingen optimal lösning”

En del boende har varit kritiska till placeringe­n av guppen.

De menar att bilister kan köra emellan om de bryter körfälten vilket skapar nya farliga situatione­r.

– Farthindre­n är placerade så att busstrafik­en kan gränsla dem. Man kommer inte få en optimal lösning med tillfällig­a farthinder, då krävs en permanent lösning. De är placerade så bra som möjligt för att ändå inte skapa några arbetsmilj­öproblem för bussförarn­a.

Vi har infört stoppförbu­d och kollektivk­örfält dygnet runt där det är möjligt.

 ?? BRANDT
FOTO: PER ?? STOPP? Staden hoppas att de nya åtgärderna, bland annat tillfällig­a farthinder, ska stoppa stöket på Sveavägen.
BRANDT FOTO: PER STOPP? Staden hoppas att de nya åtgärderna, bland annat tillfällig­a farthinder, ska stoppa stöket på Sveavägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden