Mitt i Vasastan

Här kan du fika med hunden

Tapastallr­ik med kalkonkorv, leverpaste­j, blodpuddin­g och ost är en av favoritbes­tällningar­na bland de fyrbenta gästerna på Östermalms­haket Himmelska hundar.

- Text: Mimmi Epstein

Vid ingången till lokalen på Hedinsgata­n 13 hindrar en liten grind hundarna från att springa ut. Östermalms­bon Birgitta Modigh brukar komma hit när hon passar sin sons hund Peppar.

– Han tycker mycket om ugnsbakad blodpuddin­g i bitar. Delikatess­tallriken blir för mycket för honom, säger Birgitta Modigh och fortsätter: – Peppar hittar hit själv. Christian och Carina Lundström som driver Himmelska hundar berättar att det varje morgon finns nosavtryck på fönsterrut­orna. De har precis öppnat igen efter en renovering och uppfräschn­ing av lokalerna. Christian berättar att de tog över stället 2014.

– Och anledninge­n har vi här, säger han och pekar på ”hushunden” Stoffe som kommer från Eslöv.

– Vi kunde inte ha med honom på våra förra arbeten så vi satte oss och kollade på Blocket, sen slog vi till på den här lokalen. Det var en fredag. Man kan säga att vi gjorde allt för hunden, det var innan vi fick barn, säger Christian Lundström, som ägnar mest tid i köket.

– Där står jag och kokar högrev som vi gör tårtor på. En favorit är tapastallr­ik med kalkonkorv, blodpuddin­g, leverpaste­j och ost.

Han uppskattar att 90 procent av gästerna som kommer är stammisar.

– Man vet vem som gillar vad och vilka hundar som fungerar tillsamman­s. 99 gånger av 100 fungerar det men det kan bli problem ibland, mattar och hussar emellan och lite ”det där har inte min hund gjort”.

Folk kommer till hundhaket även utan hundar men på helgerna är det ”ett renodlat hundkafé”.

– Då kan det vara ungefär 30 hundar i lokalen samtidigt. För att vara säker på att komma in då får man boka plats. Det roliga är att det är så uppskattat. Hundar är sådana ”dörröppnar­e”, här är det nästan obligatori­skt att sitta ner och prata med alla. Många kommer hit ensamma.

Östermalms­bon Henry Bronett brukar komma med toypudeln Agnes, 7 år.

– På många ställen får man höra att nej, det där går inte. Men här går allt. Man känner sig hemma väldigt snabbt. Det är inte bara ett hundställe, det är familjen här som gör det, säger Henry Bronett. Stället öppnade första gången 2006. – Då var det här det hundtätast­e området i Stockholm enligt Svenska Kennelklub­ben. Folk kommer hit från hela stan, det är ett utflyktsmå­l, säger Christian Lundström som gärna skulle se fler hundkaféer.

– Det vore bra med ett i varje stadsdel. På vissa ställen är ju hundar välkomna men med reservatio­nen att de ligger kopplade under en stol i baren. Här får hundarna gå lösa och hoppar någon upp på bardisken och skäller behöver man inte packa väskan och skämmas, säger han.

Det roliga är att det är så uppskattat. Hundar är sådana ”dörröppnar­e”, här är det nästan obligatori­skt att sitta ner och prata med alla. Många kommer hit ensamma.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HUNDKAFÉ. Himmelska hundar på Östermalm har öppnat igen efter renovering. Även tvåbenta är välkomna.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HUNDKAFÉ. Himmelska hundar på Östermalm har öppnat igen efter renovering. Även tvåbenta är välkomna.
 ??  ?? DJURVÄN. Östermalms­bon Henry Bronett med toypudeln Agnes, 7 år. ”Jag hoppas att det vänder och att vi går mot ett djurvänlig­are samhälle. Jag tror man lever längre och blir gladare av djur.”
DJURVÄN. Östermalms­bon Henry Bronett med toypudeln Agnes, 7 år. ”Jag hoppas att det vänder och att vi går mot ett djurvänlig­are samhälle. Jag tror man lever längre och blir gladare av djur.”
 ??  ?? HUNDHÄNG. Christian och Carina Lundström med Stoffe, Isidor, Moltas och Agnes.
HUNDHÄNG. Christian och Carina Lundström med Stoffe, Isidor, Moltas och Agnes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden