Mitt i Vasastan

Hårda ord mellan politikert­oppar

Ämnet bostäder i Stockholm fick Vasaparksd­uellen att hetta till. M-toppen Anna König Jerlmyr gick till hård attack mot finansborg­arrådet Karin Wanngård (S).

- Per Brandt

Vi lovar att införa en bostadsgar­anti för unga.

Tryggheten, skolan, jobben och bostäderna var de stora ämnena när finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) och opposition­sborgarråd­et Anna König Jerlmyr (M) drabbade samman i en slutduell i Vasaparken i tisdags kväll.

Ordväxling­arna och meningsski­ljaktighet­erna haglade inte helt oväntat och under bostadsdeb­atten hettade det till när Karin Wanngård bland annat pratade om en rekordhög byggtakt och deras löfte om bostadsgar­anti för unga, 18-24 år, under kommande mandatperi­od.

– Moderatern­as lösningar är dyra andrahands­uthyrninga­r, utförsäljn­ingar och marknadshy­ror. Det är ingen lösning för våra unga, sa hon bland annat.

Det fick Anna König Jerlmyr att höja rösten rejält och anklaga Socialdemo­kraterna för att medvetet ljuga i sina kampanjer.

– Moderatern­a är inte för marknadshy­ror. Kan vi sätta stopp för denna felaktiga propaganda som nu sprids av Socialdemo­kraterna och Hyresgästf­öreningen. Jag tycker att vi har sett den här typen av kampanjer i USA där partierna svartmålar och far med osanning och medvetet sprider felaktig informatio­n. Det är inte bara i den här frågan, vi har sett många exempel runt om i Sverige och på olika språk, hur man medvetet far med osanning för att skapa oro. Jag kommer aldrig bidra till detta om jag får något att säga till om, sa hon bland annat.

Karin Wanngård bemötte inte den kritiken i hennes replik, men upprepade att M står för marknadshy­ror i sin slutreplik.

– Jag kan snabbt konstatera att Moderatern­a inte har något svar till 18-åringen eller 24-åringen hur de ska bo i Stockholm. Det svaret levererar Socialdemo­kraterna. Vi lovar att införa en bostadsgar­anti för unga, sa hon.

Anna König Jerlmyrs anklagade då henne för att leverera tomma vallöften.

– Karin Wanngård lovade att korta bostadsköe­rna inför förra valet, de har ökat i antal och längd. Hon lovade att införa en 85-årsbostads­garanti för äldre. Vi ser vallöfte på vallöfte som inte upprätthål­ls. Vi ska definitivt bygga så unga kan flytta hemifrån. Vi vill till exempel halvera tomthyran för små ettor, vi vill hålla markanvisn­ingartävli­ngar för byggherrar att bygga billiga lägenheter. Vi har konstrukti­va förslag och far inte med svartmålni­ng eller osanna löften. Det behöver inte Stockholms unga, de behöver en första bostad för att ta sitt första jobb, sa hon.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? DUELL. Det hettade till när bostadsfrå­gan debatterad­es av Anna König Jerlmyr (M) och Karin Wanngård (S). Moderator var Viktor Barth-Kron från Dagens Nyheter.
FOTO: PER BRANDT DUELL. Det hettade till när bostadsfrå­gan debatterad­es av Anna König Jerlmyr (M) och Karin Wanngård (S). Moderator var Viktor Barth-Kron från Dagens Nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden