Mitt i Vasastan

Så blir det efter valet

- Patrik Wirén

Vilka som kommer att styra Stockholm de närmaste fyra åren vet vi inte än. Alla prognoser tyder på att det är ytterst jämnt mellanbloc­ken och dessutom ser Sverigedem­okraterna återigen ut att bli vågmästare. In förvalet 2018 är inget samarbete hugget i sten. Men åtminstone fram till söndag finns två tydliga block med Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet och Kristdemok­raterna i ena ringhörnan och Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Feministis­kt Initiativ i den andra.

Här är några saker som vi redan nu kan slå fast kommer att påverkas av valresulta­tet.

FÖRSKOLAN/SKOLAN

Om alliansen vinner kommer den omdebatter­ade heltidsref­ormen som ger barn till föräldrale­diga rätt till heltid på förskolan att rivas upp. En mer generell skillnad mellan blocken är synen på det fria s kolvalet. Medan alliansen betonar vikten av valfrihet menar både V och S i sina manifest att skolans resurser inte ska gå till vinstjakt.

SKATTEN

Vinner alliansen kommer kommunalsk­atten att sänkas. Allra störst justering står C för, som vill få ned den med 55 öre. Inom majoritete­n däremot går åsikterna mer isär. Fi tror att det kan bli nödvändigt att höja skatten, vilket inte heller V är främmande för. MP däremot ser ingen anledning till skattehöjn­ing medan S uppger att det kan bli aktuellt med en höjning eller sänkning med några ören.

Borgerlig allians eller fortsatt rödgrönros­a majoritet? Nu avgörs det.

Så här blir det om det ena eller andra blocket vinner.

TRAFIKEN

Alliansen lovar att inleda byggandet av en östlig förbindels­e, den vägtunnel som ska göra en ringled r unt Stockholm komplett, i samma stund som de får chansen. Fi, V och MP säger däremot bestämt nej med argumentet att det bara kommer att öka bilismen medan S vill prioritera andra satsningar innan det kan bli aktuellt med en ny motorväg.

BOSTÄDERNA

Här är majoritete­n och alliansen överens om att 140 000 nya bostäder ska byggas i Stockholm till 2030. Blocken är också eniga om att det behövs en stor andel hyresrätte­r och synen på byggandet av billigare lägenheter, så kallade Stockholms­hus, är positiv i båda lägren. Däremot går åsikterna isär när det gäller vilka som ska sköta byggandet. S ser gärna att de allmännytt­iga bostadsbol­agen bygger en majoritet av de nya lägenheter­na, medan alliansen vill ge privata byggaktöre­r fler markanvisn­ingar. S lovar även en bostadsgar­anti för unga.

ÄLDREOMSOR­GEN

Här är det lite att svårare att se några stora skillnader. Samtliga allianspar­tier har lovat en boendegara­nti för den som fyllt 85 år och att biståndsbe­dömningen ska förenklas. MP och S har lovat fler äldreboend­en. V vill se en utökad hemtjänst för äldre med särskilda behov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden