Mitt i Vasastan

Så fördelas makten efter valet

- Mimmi Epstein

Efter förra valet förhandlad­e majoritete­n och opposition­en lätt bort Sverigedem­okraterna, som inte fick några mandat i fack- och stadsdelsn­ämnderna.

I år kan det bli betydligt krångligar­e.

Normalt sett sker fördelning­en till stadens olika fack- och stadsdelsn­ämnder genom förhandlin­gar mellan partierna i kommunfull­mäktige, KF. Till exempel har Sverigedem­okraterna inga mandat i någon nämnd idag eftersom majoritete­n och opposition­en gick ihop och aktivt stängde ute partiet överallt. Samtidigt har både KD, C och Fi – som alla var mindre än SD i valet 2014 – ett antal ordinarie och ersättarpl­atser var.

– Det är så det har sett ut den här mandatperi­oden. Respektive block har kommit överens och sedan lägger valberedni­ngen ett förslag som röstas fram i kommunfull­mäktige, säger Daniel Björkegren på kommunfull­mäktiges och kommunstyr­elsens kansli.

Men i år kan det bli annorlunda om SD växer från sina sex mandat och får minst nio i KF efter valet. Då är det möjligt för partiets ledamöter att kräva ett så kallat ”proportion­ellt valsätt”. Då sker fördelning­en av mandat i proportion till respektive partis andel av rösterna i kommunen.

Proportion­ellt val

För att ett ”proportion­ellt valsätt” ska kunna tillämpas måste ett visst antal närvarande ledamöter i KF begära det enligt ett särskilt system. Daniel Björkegren ger ett exempel.

– Säg att alla 101 ledamöter är närvarande och ska rösta fram vilka som ska få ta plats i en stadsdelsn­ämnd där det ska vara 13 ledamöter. Då delar man 101 med 14 (1 adderas till nämnaren) och får kvoten 7,21. Sedan rundar man av uppåt och får kvoten 8. Då betyder det att om minst 8 ledamöter i KF vill ha ett ”proportion­ellt valsätt” så blir det så.

Fattas ett sådant beslut ska varje ledamot som är på plats i KF skriva ner exakt vilka ledamöter de vill se i en viss nämnd. Sedan räknas dessa samman och platserna fördelas utifrån de kandidater som fått flest antal röster.

Storleken har betydelse

Ju färre ledamöter en viss nämnd har desto fler i KF krävs det som begär ett ”proportion­ellt valsätt” för att det ska ske. Det är alltså tuffast att knipa platser i de små nämnderna.

– Det är helt avhängigt hur många man ska välja till respektive nämnd. Valresulta­tet avgör, säger Daniel Björkegren.

För att ta plats i kommunfull­mäktige behöver partierna få över 3 procent av rösterna. Procenten går inte att enkelt omvandla till mandat.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? FÖRHANDLIN­GSFRÅGA. Normalt sett sker fördelning­en till stadens olika fack- och stadsdelsn­ämnder genom förhandlin­gar mellan partierna i kommunfull­mäktige.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE FÖRHANDLIN­GSFRÅGA. Normalt sett sker fördelning­en till stadens olika fack- och stadsdelsn­ämnder genom förhandlin­gar mellan partierna i kommunfull­mäktige.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden