Mitt i Vasastan

MP: Ge våldsutsat­ta förtur i bostadskön

- Andreas Jennische

Miljöparti­et vill införa en boendegara­nti för våldsutsat­ta personer i Stockholm. Ett liknande förslag har kommit från Liberalern­a.

Partiet föreslår att förturssys­temet i bostadskön justeras på så sätt att våldsutsat­ta som inte har möjlighet att lösa sin egen boendesitu­ation ges bättre möjlighete­r till en ny bostad och på så sätt kan lämna en våldsam relation.

– Ingen våldsutsat­t kvinna ska tvingas tillbaka till en man där hon blivit misshandla­d, bara för att det inte går att hitta något annat boende. Därför vill vi nu införa en boendegara­nti för våldsut- satta. Vi föreslår att möjlighete­n att få förtur i bostadskön ska stärkas väsentligt, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborg­arråd i ett pressmedde­lande.

Partiet vill nu genomföra ett antal ändringar av förturssys­temet för att underlätta för våldsutsat­ta att få en ny bostad. Bland annat vill partiet att hotbilden alltid ska utredas i samarbete med socialtjän­sten och att skuldsättn­ing inte ska ligga till grund för avslag.

Utöver detta vill även Miljöparti­et slopa kravet på att en sökande ska ha bott i Stockholm i minst två år för att kunna utnyttja förturen.

Liberalern­a har tidigare lagt ett förslag om att öronmärka lägenheter för våldsutsat­ta personer. Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd, ser dock med viss skepsis på MP-utspelet.

– Det måste byggas mer generellt än vad majoritete­n gör i dag om vi ska få fler förtursläg­enheter långsiktig­t. Men vi har föreslagit att Stockholms stad ska öronmärka bostäder till personer som utsätts för våld i nära relationer, med målet att det ska finnas en lägenhet för den som är i ett helt akut behov av skydd. Det har dock Vänsterpar­tiet har sagt nej till, den rödgröna koalitione­n är inte samspelt, säger Lotta Edholm.

 ??  ?? SOCIALBORG­ARRÅD. Åsa Lindhagen (MP) vill ändra förturssys­temet i bostadskön så att det blir lättare för våldsutsat­ta att lämna en dålig relation.
SOCIALBORG­ARRÅD. Åsa Lindhagen (MP) vill ändra förturssys­temet i bostadskön så att det blir lättare för våldsutsat­ta att lämna en dålig relation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden