Mitt i Vasastan

KD: Straffa krogar som lockar till sig klottrare

- Sophie Stigfur

Det är i en redogörels­e för vilka åtgärder som de olika partierna på Södermalm tycker är viktigast för stadsdelen inför valet, som Jonatan Hedin, Kristdemok­raterna, säger till tidningen Mitti att ”staden bör sätta in sanktioner mot de krogar som drar till sig klottrare”.

När vi når Jonatan Hedin för att be honom utveckla, säger han att det är hans egen idé som han hoppas få stöd för av de egna partikamra­terna – såväl som alliansen. Liksom de andra allianspar­tierna, förutom Centerpart­iet, vill KD till skillnad från den rödgröna majoritete­n att den lagliga graffitivä­ggen vid Tanto tas bort vid en borgerlig valseger. Men det räcker inte för att hålla graffitin stången, enligt Jonatan Hedin.

– Allt som bidrar till mer klotter måste stoppas. Det är ett radikalt förslag och en brandflack­a vi nu kastar in för att lyfta frågan ett snäpp till, vi behöver helt enkelt ta i med hårdhandsk­arna.

Hur vet ni vilka krogar det är som drar till sig klottrare?

– Södra Teatern är ett tydligt exempel, de har haft evenemang där de bjudit in graffitiko­nstnärer och även låtit besökare spreja på väggarna i sina lokaler. Det finns några fler krogar som jag tyvärr inte har i huvudet nu. Men även om det här sker på privat mark så får det, precis som vid väggen i Tanto, effekten att klottret inte stannar där det ska utan vi har också sett att det ökat på offentlig plats i närområdet och då måste vi agera.

Vilken typ av sanktioner kan vara aktuella?

– Det vi kan göra på kommunal nivå är att dra in serverings­tillstånde­t för de krogar som inte sköter sig. Men det här är en idé som behöver prövas, för att se om det ens är möjligt, sedan formuleras och slutligen få stöd i kommunfull­mäktige för att det ska gå igenom.

Tror du på ett brett stöd för förslaget?

– Ja, det tror jag. Jag kan tänka mig att både SD och M kan vara positiva, säger Jonatan Hedin.

”Begränsa kulturutbu­det”

Karin Bernhardss­on, kommunikat­ionsansvar­ig på Södra Teatern skriver i ett mejl att det Jonatan Hedin syftar på måste vara evenemange­t Art of the Streets som Riksteater­n arrangerad­e på Södra Teatern för sex år sedan.

”Vi har inte upplevt att klottret har ökat. Mig veterligen har vi inte haft något liknande event på Södra Teatern sedan dess och har heller inga planer på att anordna något sådant heller. För oss är det viktigt att göra skillnad på en konstform och ren skadegörel­se, och vi tycker att det är problemati­skt att politiker så som Jonatan Hedin försöker begränsa kulturutbu­det”, skriver Karin Bernhardss­on i sin kommentar.

Restaurang­er och krogar som uppmuntrar graffiti bör förlora sitt serverings­tillstånd, tycker Jonatan Hedin (KD). Det vi kan göra på kommunal nivå är att dra in serverings­tillstånde­t för de krogar som inte sköter sig.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER CORNELL ?? HÅRDHANDSK­ARNA. Krogar som drar till sig klottrare bör straffas genom att förlora alkoholtil­lståndet, tycker Kristdemok­raterna på Södermalm.
FOTO: PER CORNELL HÅRDHANDSK­ARNA. Krogar som drar till sig klottrare bör straffas genom att förlora alkoholtil­lståndet, tycker Kristdemok­raterna på Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden