Mitt i Vasastan

Moderatern­a vill skrota bilfria dagen

- Per Brandt

Istället för bilar – aktivitete­r, mat, musik och tävlingar på gatorna. Nästa söndag, 16 september, stängs Gamla Stan och delar av city av för biltrafik under en dag för fjärde året i rad.

Den bilfria dagen ”I stan utan min bil” ingår i den Europeiska trafikantv­eckan, som pågår mellan 16 och 22 september, varje år.

Syftet från staden är att ge ”stockholma­rna en uppfattnin­g om hur deras stad skulle kunna se ut med färre bilar, och ge möjlighet att uppleva staden på ett annat sätt”.

Nästa söndag, mellan klockan 9 och 18 stängs Gamla Stan och delar av City av för biltrafik, däremot får bussar i kollektivt­rafiken och färdtjänst köra i området.

På s chemat f i nns e n mängd aktivitete­r på Strömgatan och Mäster Samuelsgat­an som drakbygge, punkakurse­r, BMX-show, mat- och musikupple­velser och aktivitete­r som yoga, basket och panna-fotboll.

Men hur det blir med fortsatta satsningen på en bilfri dag i Stockholm återstår att se.

De flesta partier som har svarat på vår enkät kring eventets framtid tycker att den ska vara kvar. Men flera betonar till exempel att informatio­nen till både boende och verksamma i området måste vara tydlig och att den trafik som ändå behöver komma fram kan göra det.

Exempelvis Fi ser gärna också en utökning medan KD inte har tagit ställning till om de kommer fortsätta stödja arrangeman­get. Det har däremot Moderatern­a. Får de bestämma blir det ingen fortsättni­ng.

”Moderatern­a har tidigare kritiserat det här förslaget, vi är positiva till sommargåga­tor men att stänga av stora delar av biltrafike­n i Stockholm är bara symbolpoli­tik som slår onödigt hård mot transporte­r och näringsidk­are. Vill man på allvar ta steg mot färre bilar i City behöver vi leda bort trafiken genom en östlig förbindels­e”, skriver Cecilia Brinck (M) opposition­sborgarråd i sitt svar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden