Mitt i Vasastan

Tuff konkurrens om uppdrag i succé-app

”Jag körde ett paket cigg från Botkyrka till Östermalm för 300 spänn”

- Patrik Wirén

Återvinnin­gstjänsten Tiptapp har 150 000 användare i Stockholm. Mhamed Kir Elmod som tagit uppdrag i 1,5 år vittnar om allt hårdare konkurrens och ersättning­ar som pressas ner.

För mig är det en extrainkom­st, men jag vet att det finns de som försöker leva på det.

Återvinnin­gstjänsten Tiptapp har blivit en succé och appen har i dag 150 000 användare i Stockholm. Mhamed Kir Elmod som tagit uppdrag i ett och ett halvt år säger att konkurrens­en hårdnat och ersättning­en pressats ner.

Den ena blir enkelt av med gamla saker eller skräp, den andra får betalt för att hämta det. Det är grundtanke­n med appen Tiptapp. Allt från enorma mängder bråte till enstaka sopsäckar läggs ut för avhämtning. Arvodet för den som hämtar upp sakerna varierar rejält. Den som plockar upp ett par gamla skumsläcka­re kan få 50 kronor medan den som är villig att forsla bort en kompost kan tjäna ett par tusen. Ett mer udda inslag bland annonserna är e n kvinna i Djursholm som vill ha frukosten hemleverer­ad för 100 kronor.

40-årige Mhamed Kir Elmod har under ett och ett halvt år tagit körningar via appen.

– En del vill ha en burgare eller ett paket cigg. En gång åkte jag hemifrån Botkyrka till Östermalm med ett paket cigaretter. Det varvid 22-tiden och jag fick 300 kronor. Den sortens jobb händer kanske en gång i veckan. Men numera jobbar jag oftast bara till åtta på kvällarna, säger Mhamed.

Stenhård konkurrens

Antal körningar per dag varierar rejält, vissa dagar kan han få 3–4 jobb, andra dagar inget alls. Mest brukar det vara på eftermidda­gar/kvällar och helger. Men det är många som slåss om uppdragen.

– Man måste hålla koll på appen hela tiden. När en annons läggs upp har du ungefär tio sekunder på dig innan den är borta igen. Det är först till kvarn som gäller och konkurrens­en är jättehård, förklarar Mhamed.

Tungt och stressigt

Enligt Mhamed har arvodena rasat i takt med att konkurrens­en ökat. Många vill ha jobben och betalninge­n står inte alltid i proportion till arbetsinsa­tsen.

– Det är väldigt tungt och stressigt jobb och man blir ganska trött. Ofta är det mycket mer som ska hämtas än det som syns på bilden. Men då är det bara att gilla läget, jag har ju ändå åkt dit. För mig är det en extrainkom­st, men jag vet att det finns de som försöker leva på det fast det egentligen är omöjligt, säger han.

David Höök, en av Tiptapps grundare, skriver i ett mejl att de inte har sett att ersättning­snivåerna skulle ha blivit lägre.

Finns det exempel på folk som jobbar så mycket att de kommer upp i summor som är jämförbara med ett heltidsjob­b?

– Det vi kan se är att vissa användare såklart är mer aktiva än andra. Men också att de är aktiva i perioder. Att de använder appen ett tag, cirka tre månader, för att sedan ha ett uppehåll. Tiptapp ska inte ses som en arbetsförm­edlare utan som ett sätt där du när tillfälle ges kan hjälpa en annan användare som behöver hjälp på ett resurseffe­ktivt sätt, skriver han.

Appen har kritiserat­s för att människor som befinner sig utanför arbetsmark­naden utnyttjas. Vad säger ni om det?

– Personer utanför arbetsmark­naden och i behov av pengar för att klara sitt uppehälle kanske söker sig till oss för att få in en extra peng, på samma sätt som att en kan sälja saker på blocket för att få in en extra intäkt. Det är som sagt ingen informatio­n vi har och att våra användare blir utnyttjade är inget vi känner igen oss i, skriver David Höök.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRARE. Sedan två månader tillbaka har Mhamed ett annat, ”vanligt”, arbete och tar allt färre hämtningar via Tiptapp.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRARE. Sedan två månader tillbaka har Mhamed ett annat, ”vanligt”, arbete och tar allt färre hämtningar via Tiptapp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden