Mitt i Vasastan

Ett klassiskt fik vill bli räddningen för ett annat

Ritornos ägare vill ta över nedstängda klassikern Valand på Surbrunnsg­atan. Men kaféets nya ägare är inte intressera­de.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Som Vi i Vasastan berättat tidigare har klassiska kaféet Valand stängt och lokalen har bytt ägare. Nyligen lades interiören ut till försäljnin­g på Blocket och nya ägarna bekräftar för Vi i Vasastan att något nytt kommer att ske i lokalen.

– Det enda jag kan säga är att vi kommer att gå ut i november med vad vi ska göra, säger Kristian, projektans­tälld som hjälper nya ägarna att sälja möblerna på Blocket och som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Nu rycker en annan kulturklas­siker, Ritorno på Odengatan, ut och vill rädda Valand.

– Vem som tar över är inte viktigt och det handlar inte om pengar. Jag känner ett ansvar. Det viktigaste är att Valand bevaras. Det är ett kulturarv, en institutio­n, säger Taif Albela som driver Ritorno.

Han har pratat med de nya ägarna, som dock verkar ointresser­ade av att lämna ifrån sig lokalen.

– Jag erbjöd mig att köpa och hjälpa till att hitta en annan lokal åt dem. Men de vill inte, de har redan gjort sin research, säger Taif Albela.

Han har även varit i kon- takt med en stammis som köpt interiören som nyligen såldes på Blocket.

– Han är beredd att sälja till mig och ett alternativ är att öppna upp någon annanstans. Men det är ett sista alternativ, det skulle inte bli samma sak, säger Taif Albela.

På Facebook finns gruppen ”Valands vänner”, startad av stammisen som köpt möblerna, för dem som vill rädda kaféet.

Jag känner ett ansvar. Det viktigaste är att Valand bevaras. Det är ett kulturarv, en institutio­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? STÄNGT FÖR GOTT. ELLER …? Ritornos ägare Taif Albela vill göra allt för att rädda kaféet.Förra veckan.
FOTO: MIMMI EPSTEIN STÄNGT FÖR GOTT. ELLER …? Ritornos ägare Taif Albela vill göra allt för att rädda kaféet.Förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden