Mitt i Vasastan

MP kritiseras för svek

- Andreas Jennische Emma Thimgren

Miljöparti­et har accepterat inbjudan från Alliansen i Stockholm och samtalar nu med M, C, L och KD om eventuellt majoritets­styre ihop. Kritiken från de rödrosa är hård.

Miljöparti­et och Socialdemo­kraterna har inte lyckats att skapa ett minoritets­styre i Stockholms stad tillsamman­s med Liberalern­a och Centerpart­iet.

Miljöparti­et väljer nu att sätta sig i samtal med den borgerliga alliansen istället.

– Det här betyder att vi nu kommer att samtala med Alliansen för att se om vi kan få till någon form av majoritets­styre. Vår förhoppnin­g är att vi inte ska behöva lämna över vågmästarr­ollen till Sverigedem­o- kraterna, säger Daniel Helldén (MP).

Stick i stäv

Miljöparti­et i Stockholm har intagit flera ståndpunkt­er som de borgerliga partierna varit kritiska till under de gångna åren. Höja p-avgifter, ja till dieselförb­ud, nej till Östlig förbindels­e och ja till försörjnin­gsstöd för papperslös­a barnfamilj­er är några.

Daniel Helldén vill inte sia om vilka frågor som det blir svårast att komma överens om i stundande samtal.

Hur viktigt är det för dig att fortsätta som trafikborg­arråd?

– Det som kommer att hända nu är att vi ska diskutera politik. Jag har under de fyra åren som trafikborg­arråd sett det som en viktig uppgift, det ska jag inte sticka under stol med, säger Daniel Helldén.

Starka reaktioner

Beskedet om Allianssam­talen har fått V och Fi att reagera starkt.

– Jag tycker det är oerhört sorgligt och ett jättestort svek mot deras (MP:s) väljare, säger Clara Lindblom, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet.

Anna Rantala Bonnier (Fi) håller med.

– Jag hoppas att MP tänker om och inser vilka negativa konsekvens­er det kommer få för Stockholm. Det blir en tydlig högersväng, säger hon.

S: ”Håller dörren öppen”

Karin Wanngård (S) håller dörren fortsatt öppen för ett samarbete med MP och Alliansför­söket misslyckas.

– Inga dörrar är stängda, i politiken måste man va storsint. De får sätta sig och så får vi se vart det landar.

Den 15 oktober ska kommunfull­mäktige välja nya kommunstyr­elsen och fördelning­en av nämndposte­r i staden. Tills dess måste en förhandlin­g vara klar.

Moderatled­aren Anna König Jerlmyr har höga förhoppnin­gar om att kunna bygga en majoritet med MP och därmed stänga ute SD från inflytande.

Jag tycker det är oerhört sorgligt och ett jättestort svek mot deras väljare.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? Karin Wanngård (S).MAKTSPELAR­E. Daniel Helldén (MP) vill inte gå in på om och i så fall hur partiets medlemmar fått tycka till om MP:s samtal med Alliansen.
FOTO: LINDA GREN Karin Wanngård (S).MAKTSPELAR­E. Daniel Helldén (MP) vill inte gå in på om och i så fall hur partiets medlemmar fått tycka till om MP:s samtal med Alliansen.
 ??  ??
 ??  ?? Anna König Jerlmyr (M).
Anna König Jerlmyr (M).
 ??  ?? Anna Rantala Bonnier (Fi).
Anna Rantala Bonnier (Fi).
 ??  ?? Clara Lindblom (V).
Clara Lindblom (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden