Mitt i Vasastan

HÅLLER HOF

För stammisarn­a Ebbe, "Franke" och Erik finns det alltid plats på Wasahof.

- Text: Elin Jonsson | Foto: Sacharias Källdén

Servitören på Wasahof och pekar på ett gäng herrar som sitter längs väggen på uteserveri­ngen.

– Ja de där gubbarna har suttit här sen 1969, konstatera­r han.

Erik Jerring. Peter ”Franke” Franke, Lennart Holm och Ebbe Lahrman är några av herrarna i gänget som alltid har ett reserverat bord på Wasahof.

De är stammisarn­as stammisar, femsex herrar, några meter från Vasaparken, varsitt glas och ett par cigg hit och dit. Från klockan fyra på eftermidda­gen till lite när som, året om, sitter herrarna vid bordet som alltid är reserverat bara till dem.

En av stammisarn­a är Lennart Holm – han som med familj drivit Wasahof sedan 1969. I dag är det hans två söner som ansvarar för krogen och Lennart sitter med sina vänner vid deras bord.

– När Lennart var chefen brukade han säga till oss ”nu får ni flytta på er för nu kommer det riktiga gäster”, berättar en av herrarna i sällskapet.

Astrid Lindgren och flygplansk­lubb

De berättar anekdoter om Astrid Lindgren som bodde på våningen ovanför, att hon tydligen brukade kliva ner en

När Lennart var chefen brukade han säga till oss ’nu får ni flytta på er för nu kommer det riktiga gäster’. Lennart Holm tog över Wasahof 1969.

trappa och beställa mat. Och att Lennart var först i Stockholm med skaldjursp­latå. Importerad­e ostron och viner redan på 70-talet. Och de talar om vänner som gått bort.

– Själva embryot till det här grabbgänge­t var väl flygplansk­lubben. Då när vi kastade modellflyg­plan i parken och alla fick tre kast var och den som kas- tade längst vann, säger Erik Jerring.

Alla röker utom Jerring. Dock är alla överens om att rökförbude­t 2005 var ett glädjebesk­ed.

– Innan fick man skära sig fram i röken, och tänk bara på personalen som va tvungen att jobba i det där! Jag minns också att det var några dårar som sa ”då ska jag sluta”, som om det vore ett straff – det var väl precis det som var meningen, säger Franke.

Drick upp

Det börjar bli kallt och nu är personalmö­tet inne i baren slut så nu öppnar serveringe­n inne och herrarna går in i värmen.

– Franke, har du lust att peta till mig det där tomma glaset, säger en servitris samtidigt som hon häller upp en öl till honom.

– Vi känner ju alla i personalen och de känner oss. VI har väl blivit en del av varandras liv. Det som är fint är också att det inte är så hög ruljans på personalen. Det har varit samma personal i flera år här, så det är ju en trygghetsk­änsla, säger Ebbe Lahrman.

– Det står alltid en reserverad-skylt här i femton minuter ifall vi inte hunnit komma, säger Erik Jerring.

 ??  ??
 ??  ?? EGEN HÖRNA. Peter ”Franke” Franke, Erik Jerring och Ebbe Laheman i deras hörna som alltid är reserverad i minst 15 minuter efter öppning. (Om herrarna skulle råka vara försenade).
EGEN HÖRNA. Peter ”Franke” Franke, Erik Jerring och Ebbe Laheman i deras hörna som alltid är reserverad i minst 15 minuter efter öppning. (Om herrarna skulle råka vara försenade).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HOFSTALLET. Peter ”Franke” Franke, Erik Jerring och Ebbe Laheman är nästan lika klassiska på Wasahof som restaurang­en själv.
HOFSTALLET. Peter ”Franke” Franke, Erik Jerring och Ebbe Laheman är nästan lika klassiska på Wasahof som restaurang­en själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden