Mitt i Vasastan

Vad håller sossarna i Stockholm på med?

- Nyhetschef HAMPUS JARNLO

När min kollega Andreas Jennische träffade den då relativt okända Karin Wanngård (S) inför valet 2014 bad han henne ta med en pryl som symboliser­ade henne i politiken. Wanngård tog med sig ett bridgespel. ”Dels tycker jag mycket om att spela bridge, dels är det en symbol för att jag är en strategisk spelare även i politiken”, sa hon då. Efter fyra år som finansborg­arråd sätts nu hennes strategisk­a kompetens verkligen på prov. Och frågan är vad hon håller på med. Redan dagen efter valet slog hon fast att det pågick förhandlin­gar mellan Alliansen och MP trots att Daniel Helldén (MP) bestämt förnekade detta.

Wanngård framhärdad­e och konstatera­de syrligt att ”Helldén gör Jerlmyr till finansborg­arråd. Det blir intressant att se hur det ska gå ihop med motorvägsb­yggen och skattesänk­ningar”.

Redan då konstatera­de jag att det var ett högt spel från Wanngård att kallt räkna med att MP:s påstådda förhandlin­gar med Alliansen skulle braka samman. När det nu i efterhand framkommit att MP och S samtidigt försökt bilda minoritets­styre med L och C framstår Wanngårds taktik som ännu mer obegriplig.

Varför var hon så snabb med att hänga ut MP samtidigt som hon uppenbarli­gen hade planer på att fortsätta styra Stockholm med dem?

När det nu bekräftats att MP för samtal med Alliansen om ett nytt blågrönt styre är det V och Fi som skriker högst om ”MP:s svek mot sina väljare”.

Wanngård intar i stället en ny försonande ton. ”Inga dörrar är stängda, i politiken måste man vara storsint”. Frågan är om hon känner att det här håller på att glida henne ur händerna eller om hon har ett sista äss i rockärmen? Är hon den strateg hon säger sig vara är det nog hög tid att dra fram det nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden