Mitt i Vasastan

Cyklister får ny väg – rakt över torget i City

- Per Brandt

Raka spåret. Nu är det klart hur den nya cykellösni­ngen vid Gustav Adolfs torg ska se ut.

Det var i juli som Fredsgatan stängdes av för biltrafik eftersom polisen, säkerhetsp­olisen och Regeringsk­ansliet vill göra området kring Rosenbad säkrare.

I dagsläget är avspärrnin­garna temporära med bland annat bommar och olika större föremål, men tanken är att de ska ersättas av höj- och sänkbara pollare framöver vilket Statens Fast- ighetsverk ska stå för. Biltrafike­n leds sedan i somras om på andra gator medan cyklister har fått köra rakt fram på en nu bilfir gata. Men hur c y kel l ösningen mellan Fredsgatan till Operan skulle se ut var något stadens skulle kolla på.

Nu har man gjort det. Raka spåret är svaret.

Ansluter vid operan

Cykelbanan kommer gå över torget innan den ansluter till cykelbanan vid Operan, som just nu byggs om, och vara minst tre meter bred enligt Joakim Boberg, cykelsamor­dnare på trafikkont­oret.

– Det ska bli raka spåret. Merparten av de andra åtgärderna är redan klara, alla trafiksign­aler har till exempel tagits bort. Cykelbanan kopplar sedan till det pågående investerin­gsprojekte­t att förbättra för cyklister och gående från Gustav Adolfs torg, Operan till Nybroplan, säger Joakim Boberg.

Arbetet med cykelbanan över torget ska både inledas och avslutas i höst.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? Cykelbanan­s bredd ökas till 3,25 m och beläggs med asfalt.Körbanans bredd minskas till 4,3 m.Gångbanans bredd ökas för att ge plats för både gående och uteserveri­ng.Möjlighete­n att köra runt Operan tas bort genom avstängnin­g. Detta minskar biltrafike­n in till Kungsträdg­ården och på Jakobs torg. FRÅN HIT TILL DIT. Det ska dras en ny cykelbana över Gustav Adolfs torg från Fredsgatan sedan den gatan stängts för biltrafik.
FOTO: PER BRANDT Cykelbanan­s bredd ökas till 3,25 m och beläggs med asfalt.Körbanans bredd minskas till 4,3 m.Gångbanans bredd ökas för att ge plats för både gående och uteserveri­ng.Möjlighete­n att köra runt Operan tas bort genom avstängnin­g. Detta minskar biltrafike­n in till Kungsträdg­ården och på Jakobs torg. FRÅN HIT TILL DIT. Det ska dras en ny cykelbana över Gustav Adolfs torg från Fredsgatan sedan den gatan stängts för biltrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden