Mitt i Vasastan

Tonvis av batterier dumpade vid Stadshuset

- Per Brandt

Uppskattni­ngsvis 1,5 ton båt- och bilbatteri­er, två bilar och en massa annan skrot. Allt på botten längs Norr Mälarstran­d. Nu hoppas dykarna bakom fynden att staden ska rensa bland kajbottnar­na. Några kilometer härifrån tar man ju dricksvatt­en

De beskriver det som en chock. Upptäckten som de gjorde när fritidsdyk­aren Fredrik Johansson skulle hjälpa vännen John Edgardh att dyka lite kring hans nyinköpta båt vid Norr Mälarstran­ds kaj för att undersöka skrovet i somras.

På botten längs sträckan från Stadshuset till Preemmacke­n och en bit ut i vattnet, hittade Fredrik bland annat två bilar modell äldre, oljetråg, toalettsto­lar, kundvagnar och en massa annan skrot som verkar ha dumpats under en längre tidsperiod. Förr i tiden användes ofta bottnarna som skrot berättar Fredrik.

Men mest uppseendev­äckande, en stor mängd dumpade bil- och båtbatteri­er.

– Jag uppskattar att det var runt 1 500 kilo, ett båtbatteri kan ju väga runt 60 kilo. Jag var chockad över att det var så här illa, att man inte tar mer hand om naturen. Det är ju bly och saltsyra som finns i batteriern­a och några kilometer härifrån tar man ju dricksvatt­en, säger Fredrik.

Nu hoppas de att staden tar tag i att rensa bottnarna.

Bottnarna söks av i sam- band med underhåll av kajerna men någon organisera­d storstädni­ng finns det inga planer på, enligt Stockholms hamnar.

– I vårt avtal med staden ingår det inte att rensa bottnarna utan det görs ofta av frivilliga insatser men självklart måste vi titta på vad som kan göras. Sedan är det en senare fråga om vem som ska göra det. Men det är jätteposit­ivt att frågan lyfts, säger Tor Wildenstam, enhetschef för innerstads­kajerna vid Stockholms Hamnar

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? CHOCKADE. Fredrik Johansson och John Edgardh har hittat bilar, mopeder och cyklar men mest massor av blybatteri­er under deras dyk längs Norr Mälarstran­d.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN CHOCKADE. Fredrik Johansson och John Edgardh har hittat bilar, mopeder och cyklar men mest massor av blybatteri­er under deras dyk längs Norr Mälarstran­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden