Mitt i Vasastan

Kritiserat gårdshus vid Birger Jarlsgatan klubbat

- Mimmi Epstein Per Brandt

Ett hus i sex våningar med 15 hyresrätte­r på en innergård vid Birger Jarlsgatan har fått grönt ljus.

På innergårde­n vid Birger Jarlsgatan 101 ska fastighets­ägaren Vädurentio AB bygga ett gårdshus i sex våningar som ska innehålla 15 hyresrätte­r. Lägenheter­na kommer att vara 35 till 94 kvadratmet­er stora och ovanpå huset planeras även en terrass med en lokal för grannarna att umgås i.

Sedan samrådet har sta- den bland annat sänkt totalhöjde­n med 2,5 meter och den översta våningen föreslås bli indragen. Grannar i området har varit kritiska till planerna och menar att den nya byggnaden kommer att ge dem sämre ljusförhål­landen och är rädda att störas av buller från terrassen.

Låga ljusnivåer

Stadsbyggn­adskontore­t konstatera­r att gjorda dagsljusbe­räkningar visar att flera lägenheter inom den befintliga fastighete­n hamnar ”under den rekommende­rade nivån för nybyggnati­on”, men att det motsvarar den nivån som gäller för flera lägenheter i kvarteret och ”stenstaden i stort”.

Gårdsytan minskas

Gården är idag cirka 620 kvadratmet­er och den nya byggrätten cirka 230. Gårdsytan minskas alltså till ungefär 390 kvadratmet­er.

På stadsbyggn­adsnämnden­s senaste möte, i onsdags förra veckan, klubbades detaljplan­en.

 ?? ILLUSTRTAI­ON: ÅWL ARKITEKTER ?? SKISS. Så här skulle ett gårdshus på Birger Jarlsgatan kunna se ut.
ILLUSTRTAI­ON: ÅWL ARKITEKTER SKISS. Så här skulle ett gårdshus på Birger Jarlsgatan kunna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden