Mitt i Vasastan

Skolutbygg­naden överklagas – igen

Infekterad trädstrid kan stoppa planerna helt

- Mimmi Epstein

Planen är att bygga ut Vasa real så att den rymmer cirka 1 320 elever i stället för dagens 810. För två år sedan fattades ett så kallat genomföran­debeslut i utbildning­snämnden.

En privatpers­on anmälde planerna till länsstyrel­sen eftersom personen ansåg att fyra träd utmed Hälsingega­tan utgjorde en biotopskyd­dad allé och ett tillsynsär­ende skapades hos länsstyrel­sen. Men myndighete­n höll inte med.

Omfattas av biotopskyd­d

Detta beslut överklagad­es av Naturskydd­sföreninge­n. Först till mark- och miljödomst­olen, sedan till mark- och miljööverd­omstolen.

Och i slutet av förra året kom högsta instansens dom: träden vid Vasa real utmed Hälsingega­tan utgör en allé som omfattas av biotopskyd­d och kan därför inte fällas.

Utbyggnade­n av skolan stoppades. Träden utgörs av tre lindar och troligen en apel. Lindarna uppskattas vara cirka 100 år gamla, enligt länsstyrel­sen.

För att få bygga ut var staden tvungen att få dispens från länsstyrel­sen att fälla träden, något man fick den 24 september i år.

”Länsstyrel­sen bedömer att det anförda skälet att bygga ut skolan är att se som ett sådant allmänt intresse som utgör särskilt skäl att medge dispens. Vidare bedömer Länsstyrel­sen att de aktuella träden inte har några högre naturvärde­n”, står det bland annat i beslutet.

”Får vänta igen”

Men nu har Naturskydd­sföreninge­n överklagat beslutet om dispens till mark- och miljödomst­olen. Där ligger ärendet nu för handläggni­ng.

– Så, nu får vi vänta igen. Oklart hur länge, säger Thomas Bergsell, kommunikat­ör på Sisab.

Någon plan B för Vasa real finns i nuläget inte.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? DRAR UT PÅ TIDEN. Skolan Vasa real ska byggas ut, men en biotopskyd­dad allé med träd kan stoppa planerna då Naturskydd­sföreninge­n har överklagat beslut om dispens.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN DRAR UT PÅ TIDEN. Skolan Vasa real ska byggas ut, men en biotopskyd­dad allé med träd kan stoppa planerna då Naturskydd­sföreninge­n har överklagat beslut om dispens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden