Mitt i Vasastan

Bankkortet ska börja fungera som SL-kort i t-banan

- Elin Jonsson

Från och med hösten 2019 kan du slippa SLkortet och istället blippa ditt bankkort. Det kommer funka även om det inte är några pengar på det.

I det första steget av införande av systemet kommer bara enkelbilje­tter för vuxna kunna köpas med det kontaktlös­a kortet. De resenärer som har rätt att resa till rabatterat pris hänvisas till den nuvarande reskassan i accesssyst­emet eller till att köpa biljetter i SL:s mobilapp.

Fördel: Färre kort

Genom att hålla upp bankkortet mot läsaren i spärren kommer summan för biljetten dras från kortet. Precis som med det vanliga accesskort­et med resekassa men fördelen är enligt SL att man nu har ett kort mindre i plånboken.

Dock står det i genomföran­debeslutet som klubbats av trafiknämn­den i landstinge­t att det finns en risk att resenärer införskaff­ar en giltig biljett – utan att ha pengar på kontot. Enligt SL tar det nämligen för lång tid att låta det nya systemet först kontroller­a om det finns pengar på kontokorte­t innan spärren öppnas. Samma sak gäller ett nyligen spärrat betalkort.

Ett risktagand­e

”Det innebär att det finns risk för att betalninge­n för resan uteblir om det till exempel finns för lite pengar på kontot eller om någon använder ett spärrat betalkort innan biljettsys­temet fått informatio­n om att kortet är spärrat”, står det i genomföran­debeslutet.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BLIPPA. Systemet med de kontaktlös­a bankkorten har varit i bruk sedan 2014 i London.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BLIPPA. Systemet med de kontaktlös­a bankkorten har varit i bruk sedan 2014 i London.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden