Mitt i Vasastan

Rak väg mot självköran­de bilar

-

FRÅGOR & SVAR.

Var och varannan dag matas vi med nyheter om självköran­de fordon. Men hur ligger vi till i utveckling­en? Bil Sweden, den svenska branschorg­anisatione­n för tillverkar­e och importörer av personbila­r, lastbilar och bussar, bena ut vad som gäller. Vad är självköran­de fordon? – Det är ett fordon som framförs utan förare. Det kan vara olyckligt att använda eftersom vi inte har självköran­de fordon idag på våra allmänna vägar. Vi tycker det är bättre att använda begreppet automatise­rade fordon.

Finns det alltså inget som heter självköran­de fordon?

– Jo, men vi får inte blanda ihop assistanss­ystem med självköran­de. Industrin talar om en femgradig skala för autonom körning, där nivå 5 är ett fordon utan ratt och de fordon som är i kommersiel­l drift på allmän väg idag är nivå 2.

Är det tillåtet med helt automatise­rade bilar, bussar eller lastbilar på våra allmänna vägar?

– Det är inte tillåtet än så länge i Sverige. Föraren måste ha full kontroll över sitt fordon. Det går dock att söka tillstånd hos Transports­tyrelsen för de som vill bedriva försöksver­ksamhet med automatise­rade fordon i Sverige.

När har vi helt automatise­rade fordon på våra allmänna vägar?

– Tekniken går väldigt fort, alla arbetar aktivt och steg tre och fyra

Vägen till självköran­de fordon är en utveckling som kommer att förändra vårt sätt att transporte­ra oss. Men vad innebär självköran­de fordon – och finns de redan idag? Bil Sweden har svaren.

står för tröskeln. Full automatise­ring på allmänna vägar kräver uppkopplad­e fordon, kommunikat­ion med infrastruk­turen och många juridiska ställnings­taganden.

Vem har ansvaret om det självköran­de fordonet bryter mot trafikregl­er eller krockar?

– Detta är en fråga som var central i utredninge­n om självköran­de fordon. Här föreslås ett ägaransvar. Ägaren kan i sin tur ställa skadestånd­sanspråk mot producente­n.

Vilka fördelar får vi på sikt med helt automatise­rade fordon?

– Trafiksäke­rheten förbättras, i och med att mänskliga misstag reduceras – ouppmärksa­mhet, distraktio­n, ovarsamhet, missbedöm- ning, bristande fordonskon­troll, trötthet och så vidare. Den stora fördelen att vi kan utnyttja tiden i fordonet till annat – som sova, samtala eller läsa.

Vilka infrastruk­tursatsnin­gar krävs för att kunna få till full automatise­ring på våra vägar?

– Det behövs omfattande satsningar: Väglinjema­rkeringar och vägskyltar som anpassas. Informatio­n om hastighets­gränser, trafiksign­aler, incidenter, vägarbeten, och så vidare. Dessutom behöver informatio­nen lagras i molntjänst­er. Fordonstil­lverkarna behöver kunna använda mobiluppko­pplingar för att kommunicer­a mellan fordon och infrastruk­tur.

 ?? FOTO: APPLE ?? FRAMTIDEN. Vägen till framtiden och helt automatise­rade fordon är lång och snårig, men snart är vi där.
FOTO: APPLE FRAMTIDEN. Vägen till framtiden och helt automatise­rade fordon är lång och snårig, men snart är vi där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden