Mitt i Vasastan

A House ska förvandlas till Östermalms nya mötesplats

Ölträdgård, bryggeri, en ny restaurang och tio musikstudi­os. Det är några av planerna för en av stadens mest omdiskuter­ade byggnader.

- Patrik Wirén

Det händer saker i den brutalgråa byggnaden på Östermalms­gatan. Sedan arkitektur­skolan lämnade lokalerna 2015 har A House – en mötesplats där universite­t, näringsliv och stad möts – steg för steg växt in i betonghuse­t. I dag sitter bland andra start up-företag från handelshög­skolan, Youtube-nätverket Splay och affärsinku­batorn Sting i huset.

”Stadens bästa kaffe”

Erik Westin, affärsutve­cklare på Akademiska Hus som hittills investerat drygt 240 miljoner i den 12 000 kvadrat stora byggnaden, uppskattar att 500–600 personer dagligen rör sig i huset.

– Renovering­en som pågått sedan 2015 har skett etappvis, uppifrån och ned, vilket gjort att det i princip från dag ett funnits verksamhet­er i huset, säger han då vi ses i lobbyn där ett 30-tal människor sitter utspridda med blickarna riktade mot sina laptops.

– Det här är det självklara vardagsrum­met. Receptione­n gör att alla känner sig välkomna och här finns stadens bästa kaffe, konstatera­r Westin leende.

Medlemskap

Vardagsrum­met är avsett för de som köpt ett lobbymedle­mskap för 2 000 kronor i månaden samt för företagen som hyr lokaler i huset. Men när renovering­en når bottenplan kommer också de publika ytorna att bli fler. Redan i dag finns populära kaféet MR Cake på plats och i maj 2019 är det dags för annonserin­g av ytterligar­e öppning- ar som väntas locka allmänhete­n.

– Det ska bland annat bli ett bryggeri, med tillhörand­e ölträdgård på innergårde­n, och en restaurang. Dessutom tillkommer tio musikstudi­os och två butiksloka­ler, avslöjar Westin.

Stans fulaste

Själva huset, som stod klart 1969, har ofta varit omtalat. Och sällan i positiva ordalag. Betongbygg­naden, som avviker rejält från områdets övriga arkitektur, har ett antal gånger utsetts till Stockholms fulaste. Westin kallar dock hellre huset för ett ställnings­tagande och får medhåll av Tua Asplund, CEO på A House at Östermalm AB, och Sigfrid Billgren, Eventmanag­er.

– Jag är uppvuxen i området och älskar huset. Jag ser det som en ära att vinna priset Stockholms fulaste byggnad, säger Billgren.

– Det finns trots allt bara ett hus som är det fulaste, tillägger han.

 ??  ?? Byggnaden har vid flera tillfällen utsetts till stadens fulaste hus.
Byggnaden har vid flera tillfällen utsetts till stadens fulaste hus.
 ??  ?? STUDENTER. På våning treåterfin­ns elever från Handelshög­skolan. TRIO. Erik Westin, Tua Asplund, Sigfrid Billgren i husets lobby, eller ”vardagsrum”, som Erik kallar det.
STUDENTER. På våning treåterfin­ns elever från Handelshög­skolan. TRIO. Erik Westin, Tua Asplund, Sigfrid Billgren i husets lobby, eller ”vardagsrum”, som Erik kallar det.
 ??  ??
 ??  ?? BRYTER AV. Byggnaden sticker ut i omgivninge­n.
BRYTER AV. Byggnaden sticker ut i omgivninge­n.
 ??  ?? FRYSPIZZAT­EST. Sigfrid Billgren berättar att husets Kitchen Lab nyligen hade besök av ett italienskt pizzaföret­ag som åt sig igenom hela det svenska utbudet av fryspizza.
FRYSPIZZAT­EST. Sigfrid Billgren berättar att husets Kitchen Lab nyligen hade besök av ett italienskt pizzaföret­ag som åt sig igenom hela det svenska utbudet av fryspizza.
 ??  ?? STORT. Omkring 500 personer rör sig dagligen i huset som totalt är 12 000 kvadratmet­er.
STORT. Omkring 500 personer rör sig dagligen i huset som totalt är 12 000 kvadratmet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden