Mitt i Vasastan

Filmskulpt­ur skildrar hemlöshet

Nästa vecka gästas Odenplan av en filmskulpt­ur som skildrar hemlöshet. Verket startar sin resa i Stockholm men ska sedan vidare till andra städer.

- Mimmi Epstein

Filmskulpt­uren Huset är gjord av konstnärer­na Erik Pauser och Cecilia Parsberg och arkitekter­na Haval Murad och David Martinez Escobar och ska spegla sprickor i det moderna samhället.

Skulpturen är formad som ett hus som håller på att sjunka ner i marken och undersidan består av en LEDskärm där det projiceras en kortfilm som heter ”En plats i Europa”. Filmen handlar om en undanskymd plats som blivit ett hem för arbetssöka­nde migranter. Berättaren är Thomas som under tre år har haft sin sovplats under en lastbrygga och nu ska vräkas.

– Det har funnits ett missnöje med Odenplan och nu gör vi ett tillfällig­t konstproje­kt där. Verket handlar om utsatthet och är ingen ”snäll” konst utan ganska tungt, både innehållsm­ässigt och fysiskt, säger Mårten Castenfors, museichef på Liljevalch­s.

Verket kommer att stå på Odenplan mellan 8 och 16 november, sedan ska det vidare ut i landet.

– Odenplan är ett publikt torg där många passerar. Jag hoppas att det här kommer få flanörer att haja till och tänka på hur det ser ut i samhället. Jag tror definitivt att det kommer väcka reaktioner, säger Mårten Castenfors.

Verket handlar om utsatthet och är ingen ”snäll” konst utan ganska tungt, både innehållsm­ässigt och fysiskt.

 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLM KONST ?? GÄSTSPEL. ”Huset” ska stå på Odenplan 8-16 november innan det drar vidare till andra storstäder.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLM KONST GÄSTSPEL. ”Huset” ska stå på Odenplan 8-16 november innan det drar vidare till andra storstäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden