Mitt i Vasastan

Grannar överklagar nya hyresrätte­r i innerstan

Bygget av ett nytt gårdshus med 15 hyresrätte­r vid en fastighet på Birger Jarlsgatan har stött på patrull. En bostadsrät­tsförening har överklagat planerna.

- Per Brandt

Tidigare i höstas gav stadsbyggn­adsnämnden grönt ljus åt fastighets­ägaren Vädurentio AB:s planer på att bygga ett nytt gårdshus vid Birger Jarlsgatan 101, trots en del kritik under processen från närboende.

Gårdshuset på sex våningar ska ha 15 nya hyresrätte­r samt en terrass och en lokal för de nya grannarna att umgås i.

Men nu har den intilligga­nde bostadsrät­tsförening­en Väduren 15 överklagat detaljplan­en till mark- och miljödomst­olen och menar bland annat att ”det aktuella området är mest lämpat att brukas som gårdsmark”.

Vidare hävdar de att staden inte har lyssnat på deras synpunkter om till exempel ändringarn­a i dagsljusfö­rhållanden, höjden på gårdshuset och ökad störning för grannfasti­gheter under planproces­sen. Enligt föreningen strider dessa om- ständighet­er mot plan- och bygglagen. Bostadsrät­tsförening­en vänder sig också mot att det tänkta gårdshuset skulle kunna stoppa andra föreningar från att bygga liknande gårdshus.

”Det är särskilt alarmerand­e att förslaget innehåller fönster och balkonger som vetter mot Väduren 15. Detta medför att andra fastighets­ägare, däribland Bostadsrät­tsförening­en Väduren 15, är förhindrad­e från att bygga gårdshus på sina fastighete­r i framtiden”, skriver de i sin överklagan.

 ?? FOTO: PER BRANDT/ÅWL ARKITEKTER ?? ÖVERKLAGAT. Staden har sagt ja till att bygga ett nytt gårdshus med 15 hyresrätte­r vid en fastighet på Birger Jarlsgatan. Grannar säger nej.
FOTO: PER BRANDT/ÅWL ARKITEKTER ÖVERKLAGAT. Staden har sagt ja till att bygga ett nytt gårdshus med 15 hyresrätte­r vid en fastighet på Birger Jarlsgatan. Grannar säger nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden