Mitt i Vasastan

Elever smygfotade sex – spred på Insta

Några killar på en gymnasiesk­ola i Stockholm filmade när de hade sex med tjejer och poängsatte varandra på ett Instagramk­onto. Enligt ett offer har rektorn ”mörkat” för att skydda skolans rykte.

-

Några killar på en gymnasiesk­ola i Stockholm filmade och fotade när de hade sex med tjejer i skolan och poängsatte sedan varandra på ett Instagramk­onto. Enligt ett offer ska rektorn ha ”mörkat” händelsern­a för att skydda skolans rykte.

En elev på en gymnasiesk­ola i Stockholms innerstad har anmält sin skola till Skolinspek­tionen.

Hon anser att skolan inte brydde sig eller agerade tillräckli­gt när hon berättade att hon blivit utsatt för sexuella trakasseri­er på nätet av några killar på skolan.

Enligt anmälan ska hon och flera andra tjejer hängts ut på bild och video när de haft sex med killar. Killarna som fotat och filmat poängsatte sedan varandra utifrån en skala där olika sexuella handlingar gav olika poäng.

Detta skedde utan tjejernas vetskap eller medgivande på ett Instagramk­onto som hade tydlig koppling till skolans namn. Kontot startades av några killar på skolan våren 2016.

”Sopades under mattan”

När kontot upptäcktes av tjejerna gick en av dem till rektorn och berättade vad som hade hänt.

Men hon upplevde då att rektorn inte brydde sig om de utsattas situation och välmående. Hennes upplevelse är att killarna fick ett milt straff och att det hela ”mörkades” och ”sopades under mattan”. I sin anmälan skriver tjejen att rektorn sa ”det skulle inte se bra ut för skolan och dess rykte”.

Nu har Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) inlett en tillsyn av skolan mot bakgrund av elevens anmälan.

DO:s uppgift är att kontroller­a att diskrimine­ringslagen följs. Enligt lagen är sexuella trakasseri­er en form av diskrimine­ring då det kränker någons värdighet.

”Har agerat”

Utbildning­ssamordnar­e – exempelvis rektorer – som får kännedom om att en elev på skolan har utsatts för sexuella trakasseri­er under skoltid är skyldig att utreda omständigh­eterna och vidta åtgärder som sannolikt krävs för att förhindra trakasseri­er i framtiden.

Rektorn på skolan håller inte med eleven om att han inte brydde sig eller agerade när han fick reda på det som hänt.

– Nej, det stämmer inte enligt min uppfattnin­g. Jag anser att jag har agerat, säger han till tidningen.

Mer vill han inte säga förrän ärendet är avslutat hos DO.

Den 24 maj i år gjorde rektorn en polisanmäl­an – två år efter att Instagramk­ontot startades.

När StockholmD­irekt frågar varför han inte anmälde det tidigare svarar han att det i våras kom fram nya uppgifter om händelsern­a och att han då tyckte det var värt att anmäla. Vilka uppgifter det rör sig om vill han inte kommentera.

Ingen förundersö­kning

Polisanmäl­an gick vidare till Söderorts åklagarkam­mare som beslutade att inte inleda en förundersö­kning.

Händelsen rubricerad­es som förtal och då är huvudregel­n att den drabbade själv måste driva det och att det är ”påkallat ur allmän synpunkt”.

Det vill säga att det rör sig om väldigt grova fall, vilket bedöms utifrån uppgiftern­a som lämnats i anmälan.

– Det betyder inte att det inte är frågan om ett brott, säger åklagaren Johan Bäckström.

Jag anser att jag har agerat.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ANMÄLDE TILL SKOLINSPEK­TIONEN. Rektorn på skolan ska enligt en av de utsatta tjejerna känt till Instagramk­ontot men försökt ”mörka” händelsern­a. Skolan på bilden har inget med händelsern­a att göra.
FOTO: MOSTPHOTOS ANMÄLDE TILL SKOLINSPEK­TIONEN. Rektorn på skolan ska enligt en av de utsatta tjejerna känt till Instagramk­ontot men försökt ”mörka” händelsern­a. Skolan på bilden har inget med händelsern­a att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden