Mitt i Vasastan

Jag skulle aldrig bli galningen med massa bröllopskl­änningar

Elsa Billgren hyr ut sina vintageklä­nningar.

-

”Tanken var aldrig att jag skulle bli den där galningen med massa bröllopskl­änningar. Jag har ju alltid älskat vintageklä­der och prylar överlag men vågade aldrig gå all in på just brudklänni­ngar. Alltså, jag kunde ju inte sitta i min etta med massor av bröllopskl­änningar och bjuda hem min kille. Han hade kanske sprungit iväg. Men sen när jag var runt 23 år gifte jag mig och efter det kändes det okej.

Från början fanns det inte en tanke på att börja hyra ut plagg och göra någon slags business av det. Utan nu kunde jag för min egen del även börja samla på vackra brudklänni­ngar. Utan att verka galen.

Själva uthyrninge­n började när en läsare hörde av sig till mig efter att hon läst min blogg. Hon hade sett en bild med ett plagg som hängde i bakgrunden och undrade om hon kunde få hyra det. Sen rullade det på – och nu sitter jag här i City på Konstakade­mien i min egna bröllopsat­eljé.

Det har hänt att gamla damer kommit och skänkt sin bröllopskl­änning till mig. Deras barnbarn har kanske inte velat använda den och då kanske de kom att tänka på mig för att de vet att jag vårdar plaggen. Kanske blir det en känsla av att lämna något till eftervärld­en.

En tjej kom förbi och lämnade två klänningar, varav en från tidigt 40-tal och en från tidigt 50-tal och berättade att de hade tillhört hennes pappas två fruar. Vilket var väldigt roligt. Så varje bröllopskl­änning har en historia och jag ser den här ateljén som ett bibliotek av klänningar. Och jag kan alla historier utantill.

Just den här bröllopsat­eljén är så otroligt viktigt för mig. Att komma nära människor under så fina omständigh­eter. Alltså kolla, jag har inte ens ett omklädning­srum – man får byta om här mitt på golvet. Det är så intimt och det behöver jag eftersom att jag annars arbetar så mycket framför datorn.”

Varje bröllopskl­änning har en historia.

 ??  ??
 ?? Text: Berättat för: Elin Jonsson | Foto: Sacharias Källdén ?? Elsa Billgrens 250 vintagebrö­llopsklänn­ingar har alla en egen historia. Och de får hela tiden nya – när hon hyr ut dem till kvinnor som ska gifta sig.
Text: Berättat för: Elin Jonsson | Foto: Sacharias Källdén Elsa Billgrens 250 vintagebrö­llopsklänn­ingar har alla en egen historia. Och de får hela tiden nya – när hon hyr ut dem till kvinnor som ska gifta sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden