Mitt i Vasastan

Anton kombinerar skola med film

- Patrik Wirén

Anton Forsdik har vunnit flera priser för sina filmer och agerat både på Dramaten och i Jonas Gardells kommande tv-film ”De dagar som blommorna blommar”. Nu är den 17-årige Östermalms­bon även aktuell som teaterregi­ssör.

”Människor kommer och människor går” spelades på Teaterverk­et vid Odenplan i våras och återkommer nu med fyra extrainsat­ta föreställn­ingar den 13-16 december. Pjäsen beskrivs som nutida dramatik om rädslan för det främmande, ett ämne som regissören själv tycker är väldigt passande i vår tid.

– Många i dagens samhälle dömer människor utifrån uppväxt och varifrån man kommer. Det har blivit ett vi och dem, ett segregerat samhälle. Men pjäsen handlar även om ensamhet hos människor, förklarar Anton Forsdik.

Filmdebut som 11-åring

Segregatio­n och ensamhet är utan tvekan tunga ämnen att ta sig an för en 17-åring. Men å andra sidan har han mer erfarenhet av teater och film än de flesta. Filmdebute­n skedde redan 2012 då han som 11-åring syntes i ”Djur jag dödade förra sommaren” och sedan dess har de stora uppdragen avlöst varandra. Frågan är hur det fungerar att kombinera jobben med skolarbete­t på S:t Eriks gymnasiums teaterinri­ktning.

– Det kan vara lite jobbigt ibland. Men när det står mellan att göra matteläxan eller börja skriva på en filmidé brukar filmidén vinna. Oftast har också inspelning­arna skett under loven, så när de andra åker på semester jobbar jag. Men jag ser det egentligen inte som ett jobb. Jag menar, visst, man kan njuta av att vara i Spanien men man kan också njuta av att stå på Dramatens scen.

– Det är inte alla 15-åringar som får den chansen, säger han.

När det står mellan att göra matteläxan eller börja skriva på en filmidé brukar filmidén vinna.

 ??  ?? DRAMA.Anton Forsdik regisserar ”Människor kommer och människor går” på Teaterverk­et vid Odenplan.
DRAMA.Anton Forsdik regisserar ”Människor kommer och människor går” på Teaterverk­et vid Odenplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden