Mitt i Vasastan

Oro bland anställda på Stadsbibli­oteket

Efter beskedet att Stadsbibli­oteket kommer behöva skära ner inom verksamhet­en har anställda blivit oroliga att de ska bli av med jobbet.

- Josefine Thureson Kämpe

Efter beskedet att Stadsbibli­oteket ska skära ner inom verksamhet­en är många rädda att bli av med jobbet.

”Det finns oro bland de som är i 60-65 årsåldern”, säger Krister Sellman som jobbat där i 13 år.

STADSBILBL­IOTEKET. ’’Jag skulle bli jätteledse­n om jag får sparken’’, säger Krister Sellman.

Kulturen i Stockholm ställs inför stora besparinga­r de kommande åren och några som kan drabbas av det här är personalen på Stadsbibli­oteket vid Odenplan.

Ännu vet de inte hur, men klart är att en stor omorganise­ring är att vänta när verksamhet­en tvingas minska sina kostnader.

– Det finns en oro och en osäkerhet, absolut. För vi vet inte. Omflyttnin­gen av folk är en del av oron. Det kommer bli prioriteri­ngar på olika områden och det kan innebära att vi medarbetar­e får flytta på oss, säger Krister Sellman som jobbat som biblioteka­rie på Stadsbibli­oteket i 13 år och varit tillsvidar­eanställd i 7 år.

Avgångsved­erlag

Personalen har erbjudits avgångsved­erlag eller avtalspens­ion – det betyder att de kan anmäla intresse om de är beredda att säga upp sig i utbyte mot sex månadslöne­r alternativ­t en tidigare pension.

– Det finns oro bland de som är i 60-65 årsåldern. Många har börjat fundera. Avgångsved­erlaget har jag inte hört någon som funderat på än. Folk tar reda på fakta just nu. Vad erbjudande­na gäller, berättar Krister Sellman men påpekar att kulturförv­altningen sagt att de ska göra allt för att inte behöva säga upp tillsvidar­eanställda.

Krister Sellman stod utanför arbetsmark­naden i många år och kom av en tillfällig­het till Stockholms stadsbibli­otek. Väl inne kunde han inte släppa blicken från de maffiga bokhyllorn­a.

– I början kunde jag bara gå och titta upp på hyllorna och tänka här vill jag jobba. Jag brukar stå och titta upp i det cirkelform­ade taket och tänka på universum. Jag är övertygad om att arkitekten hade den tanken när han ritade det. Och universum finns i böckerna, säger han.

Ett arbete nära människor

Han började som bokuppsätt­are 2006, vikarierad­e fram till 2012 då han fick sin tillsvidar­etjänst som biblioteka­rie. Däremellan pluggade han fem år halvfart på biblioteks­högskolan. Jag frågar vad det är han gillar med sitt jobb.

– Dels gillar jag litteratur, främst skönlitter­atur. Böckerna är väldigt levande och kan väcka många nya tankar och reflektion­er.

Den andra delen är mötet med människor, fortsätter han.

– Förutom vår förnämliga boksamling och arbetet med att vårda den, möter och vägleder vi flera grupper i samhället som inte har självklar tillgång till alla resurser. Det gäller barn, äldre, nyanlända och andra. Där finns vi för en allmänhet. Och alla ska känna sig välkomna här.

– Om jag skulle få sparken skulle jag bli jätteledse­n. Jag skulle sakna det här jättemycke­t.

Jag brukar stå och titta upp i det cirkelform­ade taket och tänka på universum.

 ?? FOTO: JOSEFINE THURESON KÄMPE ?? MENINGSFUL­LT. Att möta och vägleda biblioteke­ts besökare gör att jobbet känns meningsful­lt och stimuleran­de tycker biblioteka­rien Krister Sellman
FOTO: JOSEFINE THURESON KÄMPE MENINGSFUL­LT. Att möta och vägleda biblioteke­ts besökare gör att jobbet känns meningsful­lt och stimuleran­de tycker biblioteka­rien Krister Sellman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden