Mitt i Vasastan

STUDIEMOTI­ON

- Josefine Thureson Kämpe

Karlbergs skola jobbar satsar ordentligt på elevernas inlärnings­miljö genom att möta individuel­la behov – exempelvis med ”skrivbords­cyklar” som hjälper både kropp och knopp.

Det är ett sätt att lära sig ta ansvar över sitt eget lärande.

Cykelskriv­bord, fidget spinners och timglas – Karlbergs skola jobbar stenhårt med att förbättra elevernas inlärnings­miljö, genom att möta individuel­la behov.

På Karlbergs skola är vissa skolbänkar skräddarsy­dda efter elevernas behov.

De som har mycket spring i benen har fått så kallade deskbikes, eller skrivbords­cyklar – pedaler som installera­ts under bänken som eleven kan trampa på vid behov.

De som lätt blir störda av ljud får istället hörselkåpo­r och ljudabsorb­erande skär- mar, andra blir utrustade med stressboll­ar och fidget spinners och de som koncentrer­ar sig bäst under tidspress får ett timglas bredvid sig. På väggen sitter en timer som piper till när uppgiften är slut.

– Vi jobbar aktivt för att kunna ha alla i klassrumme­t. Genom att ha de här anpassning­arna skapar vi en miljö som säkerställ­er allas behov, säger specialped­agogen Natasa Kolarević.

”Fokus på det negativa”

Hon är en del av elevhälsot­eamet som hösten 2017 bestämde sig för att revidera elevhälsop­lanen och skapa en bättre studiemilj­ö för eleverna. Sedan dess har man infört alla möjliga hjälpmedel som ska göra det enklare för eleverna att koncentrer­a sig på lektionern­a.

– Idag är det mycket fokus på det negativa, att inte få eleverna att störa. Vi tänker inte så utan fokuserar på förbättrin­gsmöjlighe­ter istället, säger Natasa Kolarević.

Utvärderas tillsamman­s

Projektet att skapa en bättre studiemilj­ö har vuxit fram successivt och eleverna har själva fått testa på de olika hjälpmedle­n och utvärderat dem tillsamman­s med lärare, föräldrar och elevhälsot­eam där även rektorn ingår.

– Barnen lär sig vad som är bäst för just dem, blir medvetna om vad som hjälper och vad som stjälper dem. En del tycker inte alls om cyklarna, tycker de guppar och är jobbiga, för en del funkar det hur bra som helst. Det är ett sätt att lära sig ta ansvar över sitt eget lärande, säger läraren Carolina Nilsson.

Hon märker att eleverna kan fokusera längre stunder nu och är lugnare på lektionern­a.

Mina Griff är 10 år och går i klass 3. Hon är en av de elever som använder sig av en deskbike för att få utlopp för energin.

– Det är ganska tråkigt att sitta helt still. Det här hjälper och gör mig lugnare. Man blir lite stressad av skolan. Nu i fyran har vi längre lektioner och kortare raster, så man hinner inte röra på sig så mycket. När vi precis fick dem så ville alla prova, men det passar inte alla. Det passar mig för jag gillar att springa, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ”GÖR MIG LUGNARE.” Mina Griff, 10 år, i klass 3 på Karlbergs Skola, tycker sittdynan och skrivbords­cykeln hjälper mot stressen. ”Det är ganska tråkigt att sitta helt still. Det här hjälper och gör mig lugnare.”
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ”GÖR MIG LUGNARE.” Mina Griff, 10 år, i klass 3 på Karlbergs Skola, tycker sittdynan och skrivbords­cykeln hjälper mot stressen. ”Det är ganska tråkigt att sitta helt still. Det här hjälper och gör mig lugnare.”
 ??  ?? AKTIVERING. En sittdyna som skapar rörlighet och mindre version av skrivbords­cykel.
AKTIVERING. En sittdyna som skapar rörlighet och mindre version av skrivbords­cykel.
 ??  ?? ALTERNATIV. Isolerade avskärmare, höjbart skrivbord och skrivbords­cykel är alternativ på Karlbergs Skola.
ALTERNATIV. Isolerade avskärmare, höjbart skrivbord och skrivbords­cykel är alternativ på Karlbergs Skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden